Lär känna Anna Stenfeldt – massage och fysioterapi för hund

Experter på hund är en viktig del av teamet runt AktivSvea. De utvärderar produkter, tycker till och ger oss insikter och kunskap från sitt arbete med hund. En av dem är Anna Stenfeldt som driver Hund i Harmoni. Anna är hundmassör, hundfysioterapeut, laserterapeut, lärare och författare, dessutom har hon drivit hundsim i många år. I år firar hennes verksamhet 20-årsjubileum och vi har haft en pratstund med Anna för att lära känna henne bättre.

Lyhörd och kunnig är två ord som beskriver Anna Stenfeldt, och att hon har magiska händer. Men åt det sista påståendet skrattar Anna mest. Magiska eller ej, hennes händer gör stor skillnad för de hundar som besöker henne för behandling. 

Sedan 2003 har hon jobbat aktivt med friskvård och rehab för hund genom massage, hundfysioterapi och hundsim. Alltid i nära dialog och förtroende med veterinärer för att hjälpa hundpatienterna på bästa sätt. Under de tjugo år som Anna arbetat har otaliga hundar passerat, och många går ut genom dörren med betydligt bättre välmående.

– Även om jag gör en del av arbetet hos mig är det minst lika viktigt att hundägarna följer planen och tar hand om hunden hemma. Många patienter kommer också från veterinären för att utesluta större problem. Tillsammans kan vi göra skillnad för hundarnas kropp och välmående, säger Anna.

foto: Anna Erlandsson

Varför utbildade du dig till hundmassör?

Jag började massera min hund hemma efter att jag läst om det i en bok. Jag märkte snabbt att hon verkligen älskade det. Men jag såg också effekten av det, hon blev rörligare på ålderns höst. Min nyfikenhet för att lära mig mer kring massage och hundens kropp, leder och muskulatur ledde till att jag sökte en utbildning.

Hur skulle du beskriva ditt jobb, och vad är det bästa med det?

Som ett otroligt givande och varierande arbete där jag får möjlighet att på olika sätt vara behjälplig för hundar och deras ägare. Ingen hund är den andra lik! Det är därför både spännande och stundtals utmanande att med olika metoder försöka hjälpa hundarna med deras besvär. Hundarna är oerhört tacksamma att arbeta med och jag älskar den omedelbara responsen de ger mig under behandlingarna!

Varför tror du att du blivit så bra och respekterad inom ditt jobb?

OJ! Så svårt att svara på… Men jag älskar det jag gör, är väldigt lyhörd för såväl hundar som deras ägare och försöker respektera och möta varje individ där de är i stunden. Jag tror även att jag kan uppfattas som personlig och engagerad då jag bryr mig mycket om hunden och dess mående. Dessutom anser jag mig själv vara ödmjuk som person som aldrig blir fullärd, det kanske människor känner och uppskattar.

Jag är väldigt noga med att hundar som är i behov av rehab alltid börjar hos veterinären och att jag alltid remitterar hundar till veterinär som behöver annan hjälp än den jag kan erbjuda. Detta tillvägagångssätt samt mitt samarbete med veterinärer önskar jag ska kännas seriöst och förtroendeingivande.

 

foto: Anna Erlandsson

Du utbildar även blivande hundmassörer, vad är roligast och svårast att lära ut?

Jag älskar att undervisa! Att lära ut massagedelen är det som jag tycker är roligast. De flesta hundar är tydliga i sin kommunikation med oss kring om, och var, de har ont, men den delen är också svåraste att lära ut. Vi måste vara uppmärksamma och ibland tyda små nyanser i hundens språk. Erfarenhet är också svårt att lära ut, händerna behöver känna många olika hundar för att kunna lägga hela bilden.

Hur brukar hundarna berätta för dig var de har ont?

Jag lyssnar på ägarnas berättelser, tittar på hundarnas rörelsemönster och låter sedan mina händer känna sig för. Hundarna är väldigt tydliga om vi är observanta och lyhörda för deras olika signaler.

Har du stött på några utmaningar när det gäller att arbeta med olika hundraser eller storlekar?

I början kunde jag tycka att det var en utmaning med välpälsade hundar. Efterhand vande jag mig dock och numera märker jag knappt av hundarnas päls när jag arbetar med deras muskler.

Hur får du hundarna att känna sig trygga hos dig?

Jag låter hundarna bekanta sig med omgivningen innan jag tar kontakt med dem. De som inte självmant söker detta får ta sin tid så att ingen beröring eller hantering känns påtvingande. Om hunden vill stå på mitt behandlingsbord får den det, vill den hellre vara på golvet arbetar vi där. Jag är dessutom väldigt frikostig med karameller och detta kan definitivt underlätta kontaktskapandet!

Vad är det vanligaste problemet som du möter hos dina patienter?

Det vanligaste bekymret jag möter hos hundarna som kommer till mig är muskelspänningar, oftast i ryggslutet. Orsakerna kan var väldigt många, men det är något som drabbar de allra flesta av våra fyrbenta kamrater och särskilt under den seniora perioden av deras liv. 

5 snabba med Anna Stenfeldt

Vilken är din främsta levnadsregel

Ingenting är omöjligt! Ibland får vi bara byta metod, taktik eller verktyg.

Om du var en hundras, vilken skulle du vara då? Varför?

Jag har svårt att nämna en ras, men en hund som älskar fysiskt och mentalt arbete, helst inte skäller och uppskattar lugnet tillsammans med min ägare.

Om du skulle få ställa EN fråga till din hund Olle (en Staffordshire bullterrier) Vad skulle du fråga?

Hur gärna vill du ha en hundkompis?

Om din hund kunde prata, vad tror du att den skulle säga om dig som hundägare?

Jag hoppas han skulle säga att jag är trygg och ger honom skön massage varje dag!

Berätta något som få människor vet om dig, t.ex. en dold talang?

Jag spelar klassiskt piano.

Artikeln är skriven av

Andra inlägg du kanske gillar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen