Även om smärtan i sig är negativ så får vi inte glömma bort att den ofta har ett positivt syfte, nämligen att skydda individen. Den kan till exempel hindra hunden från att belasta en skadad led eller att anstränga en viss del av kroppen.

Smärttillstånd kan ge olika upplevelser för den drabbade individen, allt ifrån en akut och svåruthärdlig plåga till en långvarigt molande värk. Dessa tillstånd kan vara negativa på flera olika sätt. Först och främst att det innebär ett lidande för hunden, men också för att det stressar kroppens funktioner och kan försämra läkningsprocesser. Dessutom är det vanligt med indirekta negativa effekter som sömnstörningar och matvägran, vilket bidrar till ett minskat allmänt välmående. Idag vet vi att långvarig smärta även kan leda till ett försämrat immunförsvar, sämre genomblödning i bukorganen och frisättning av giftiga ämnen.

Hur vet vi att hunden har ont?

De flesta av oss har nog någon gång funderat på om vår hund har ont. Ibland är det lätt att förstå att något är fel, till exempel om hunden haltar, darrar, skakar, flämtar eller gnyr. Men det kan vara svårare att uppfatta mer diffusa tecken.

Först och främst är det viktigt att vara uppmärksam. En hund med smärta uppvisar ofta ett förändrat beteende. Det kan vara så att den tappar aptiten eller inte är lika glad och aktiv som den brukar vara. Den kanske sover mer än vanligt eller inte längre vill bli klappad utan drar sig undan och vill vara ifred. Även slickande/bitande på tassar eller andra delar av kroppen kan vara tecken på smärta.

Förändrade rörelsemönster är en annan ledtråd. Att hunden undviker trappor, inte längre hoppar upp i bilen eller sängen på egen hand, inte springer lika mycket eller på samma sätt som förr. Kanske ser du att rörelserna är annorlunda än tidigare.

Precis som hos människor finns det hos hundar stora skillnader mellan hur olika individer reagerar på smärta. Med en smärttålig hund bör du vara extra uppmärksam eftersom den förmodligen inte kommer att ge lika tydliga signaler som en känsligare individ.

Sök hjälp hos veterinär eller hundfysioterapeut

Om du misstänker att din hund har ont är det dags för besök hos veterinär för att ta reda på vilken form av smärta det handlar om och vad den beror på. En korrekt diagnos är första steget mot att kunna hitta lösningar för att hjälpa hunden till en smärtfri tillvaro.

Våga lita till din magkänsla, om du tror att hunden inte mår bra så har du med stor säkerhet noterat något som är värt att ta på allvar.

Artikeln är skriven av

Andra inlägg du kanske gillar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen