Hunden har sina trampdynor och tassar att tacka för mycket. De har en central roll för hundens kropp och rörelse. Samtidigt får de utstå stora påfrestningar av väder och vind, underlag och träning. I den här artikeln har vi försökt att svara på de vanligaste frågorna kring hur man tar hand om hundens tassar och trampdynor.
Tack vare trampdynorna kan hunden springa långt, snabbt och hoppa över stock och sten utan att kroppen tar stryk. Hundens trampdynor fungerar som stötdämpare och de skyddar också från vassa föremål, ojämnt underlag och andra saker som kan finnas i omgivningen. Det är också via tassarna och trampdynorna som hunden svettas och avleder värme från kroppen. Med den här bakgrunden är det lättare att förstå varför vi måste ta hand om hundens tassar och trampdynor ordentligt varje dag.
Vilken är den bästa typen av tassvård?
Den bästa tassvården är den som är förebyggande. Ta för vana att undersöka hundens tassar ofta och regelbundet. Då upptäcker du skador och slitage snabbare, men du lär också känna din hunds tassar och vad som påverkar dem. Kanske är de känsligare mot något väder eller underlag? När du känner din hunds tassar kan du också förebygga och hjälpa dem på bästa sätt. Ett bra råd är att hitta en regelbunden tass-rutin, en mindre varje dag och en större någon gång i veckan.
Vad är en bra tass-rutin? Vad ska jag titta efter när jag undersöker min hunds tassar?
En bra tassrutin handlar om att den är regelbunden. Lär känna din hunds tassar och trampdynor, då upptäcker du också snabbare när något är fel. Men det finns några regler som en tass-rutin ska innehåll tycker vi
Varje dag:
– Torka alltid av hundens tassar efter promenad. Då upptäcker du direkt om något är fel
– skölj av vägsalt under vintern. Det fräter på tassarna
– titta efter sprickor, skärsår eller torrhet. Kolla så att klorna är hela och inget sitter fast mellan trampdynorna.
Cirka en gång i veckan:
– smörj in tassarna med återfuktande salva (oftare vid behov)
– klipp hundens klor
– klipp långt hår mellan trampdynorna (gäller hundar med lång päls)
– titta efter sprickor, skärsår eller torrhet. Kolla så att klorna är hela och inget sitter fast mellan trampdynorna.
Hur ofta ska man använda tassalva?
Hur ofta man ska använda tass-salva beror givetvis på vilken salva man använder och vad den innehåller. AktivSvea’s naturliga tass-salva kan man använda dagligen i förebyggande syfte, och vid behov.
Att använda tass-salva vid behov kan till exempel vara när trampdynorna är torra och spruckna, men också under särskilda säsonger. Till exempel under vinterhalvåret när kyla, is och salt på vägarna ger extra stort slitage. Då hjälper det att smörja in tassarna i förväg så att de har ett extra skydd när man går ut.
Att använda tass-salva i förebyggande syfte och smörja hundens trampdynor är ett bra sätt att förebygga irritation, sprickor och skador. Tassalva skapar ett skyddande lager på hundens tassar så att de behålls mjuka och motståndskraftiga, och framför allt så att de bibehåller sin dämpande funktion när hunden är i rörelse och använder sin kropp.
Tänk på att tassalvan behöver tid att arbeta sig in i hundens trampdynor och ge effekt. Gör det därför precis innan läggdags eller efter promenaden när ni ska vara inomhus.
Vad ska man tänka på när man väljer tass-salva till sin hund?
Det viktiga är att använda produkter som är särskilt framtagen för hund och djur. Många använder sig av lotion och krämer för människor, men dessa är ofta både parfymerade och uttorkande för hundens tassar. En bra tass-salva ska vara vårdande, återfuktande och skyddande. Vi rekommenderar en tass-salva som är baserad på naturliga ingredienser av hög kvalitet. Gärna med något ämne som är antibakteriellt, till exempel grankåda. Det är också bra om den är tillverkad i Sverige då vet man att produktionen är kontrollerad. Tänk på att tass-salvan ska ha en smidig förpackning så att du enkelt kan ha med dig den oavsett var du och hunden är.
Hur lär man valpen en bra rutin för trygg tassvård?
Det är viktigt att lära valpen en bra och trygg tassvård tidigt i livet. Starta direkt när valpen kommer hem och lär den att matte eller husse kan röra vid tassar och klor när de vill. Ett tips är att hitta en bra rutin för detta varje dag i början.
- Det första steget är att valpen kan vara lugn i din famn när du håller fast den, du bestämmer när valpen kommer upp och när den får gå ner på golvet igen. Börja korta stunder och flera gånger om dagen. Släpp alltid ner valpen när den är avslappnad i din famn eller knä.
- Därefter ska du lära valpen att du rör och tittar på valpens tassar när du håller den i famnen eller i ditt knä. Börja även här med en tass och öka successivt kraven hur mycket du rör och hur många. Vissa valpar tycker det här är mysigt och andra får man lära att det är fina stunder tillsammans. Beroende på hur din valp ipplever situationen kan du ta olika stora steg framåt.
- Valpens klor behöver klippas cirka en gång i veckan när de är små. Så se till att göra stunder varje dag där du enbart berör tassarna, trampdynorna och klorna utan att klippa klorna.
- Kloklippning kan vara bra att valpen förknippar med något gott och lugnande de första gångerna. Ha därför en medhjälpare som håller en tub med mjukost och låter valpen slicka i sig medan du klipper klorna. Att slicka är lugnande för hundar och hjälper därför valpen att båda bli lugn och förknippa de här stunderna som riktigt trevliga. Ju äldre och tryggare valpen blir med att klippa klorna så fasar du ut Allt mjukosten som belöning.
Vad gör jag om hunden har torra och spruckna trampdynor?
Hunden bär hela sin vikt på sina tassar och trampdynor vilket naturligt innebär att de får utstå en hel del slitage. Att smörja in dem med produkter särskilt för hundar och djur är viktigt för att ge dem extra skydd och omsorg. Torra och spruckna trampdynor kan även bero på brister i hundens kost. Om hunden lider av vitamin- mineral- eller annan näringsbrist visar det sig ibland som torr hud och spruckna trampdynor. För att balansera hundens kost så kan du addera tillskott eller omega-3 i hundmaten och på så sätt hjälpa till inifrån. Samtidigt som du självklart fortsätter att smörja och ta hand om tassarna utifrån med tass-salva.
Min hund tycker det är jobbigt med snö och is. Kan hundar få köldkramp?
Vintern och låga temperaturer kan påverka många hundar som inte är rustade för vinterkyla. Ofta är det små och mellanstora hundar som tycker snö och kyla är jobbigt, och de som inte har tjock päls. Ta för vana att använda täcke om din hund tycker vintern är jobbig. Även om förfrysning är ovanligt på hundar, så är köldkramp tämligen vanligt. Ofta ser du det på promenad eller utomhuslek när hunden vägrar gå framåt och samtidigt lyfter upp en eller flera tassar. Om hunden får köldkramp i flera tassar samtidigt kan den sätta eller lägga sig ned.
För att hjälpa en hund med köldkramp i tassarna så kan du värma dem mellan dina händer och massera försiktigt. Är din hund liten så lyft upp den och ge värme i famnen. Om du har en hund som drabbas av köldkramp upprepade gånger bör du undvika promenader när det är riktigt kallt, alternativt använda hundskor. Hundskor skyddar också mot is, skare och vägsalt och kan vara ett bra alternativ när det är riktigt kallt. Många som har draghundar i norra delen av Sverige använder hundskor för att skydda hundarnas tassar.
Kan hunden bränna sig på varm asfalt under soliga sommardagar?
Eftersom hundens trampdynor är känsliga med många nerver och blodkärl är de också känsliga för kyla och värme.För att testa om asfalten är för varm för hunden så lägg din hand på och känn efter. Om du bränner dig kommer hunden också att göra det. Riktigt varma sommardagar så ska man ta för vana att motionera och aktivera hunden tidigt på morgon eller på kvällen när det är svalare. Eftersom hunden enbart kan reglera värme genom tassar och munnen så lider de också större risk för överhettning under varma dagar.