Hundens tassar behöver omsorg året runt. De utsätts för stort slitage, kanske mest på vintern då väta, fukt, köld, salt och grus kan skada dem genom uttorkning och nötning.
Daglig rutin
Efter promenaden är det därför bra att skölja av tassarna på över- och undersida samt mellan tårna. Därefter torkas torrt med handduk för att undvika svampinfektion eller fukteksem på grund av fuktiga tassar. Vid denna dagliga vård kan även en allmän besiktning av trampdynor och klor göras.
Tass-sprickor
Sprickor kan uppstå i trampdynorna pga uttorkning (kyla, salt) eller slitage (grus, hårt underlag). Mindre sprickor ser kanske inte så märkvärdiga ut, men vi kan jämföra med torrsprickor på våra egna fötter eller händer – där även små skador kan göra rejält ont. Sprickor kan förebyggas och lindras med hjälp av tassalva. Om de blir djupa eller besvärande bör veterinär kontaktas.
Klor
Vid den dagliga tasskontrollen bör man även se över hundens klor. De ska hållas korta för att undvika klobrott och för att inte riskera att hunden tvingas belasta sina tassar ojämnt. På vintern behövs ofta tätare kloklippningar, då det naturliga slitaget är mindre än på sommaren.
Förebyggande åtgärder
Extra tillskott av fettsyror ger tassarna fukt ”inifrån”, vilket kan motverka sprickor i trampdynor och fnasiga klor. Med en bra vattenfri tass-salva kan trampdynorna hållas spänstiga och motståndskraftiga mot yttre påverkan samt svampinfektioner Jämför gärna med oss människor som också behöver fettsyror och gärna vill ha återfuktande produkter för hud, hår och fötter. Klipp gärna pälsen mellan trampdynorna på vintern så att inte snö och is kan fastna och bilda klumpar.
Träna på hantering
En del hundar är väldigt rädda om sina tassar och tycker inte om att bli hanterade. Men din hund kommer under hela sitt liv att behöva få klorna klippta, så det mycket viktigt att träna den på att acceptera tassvård och kloklippning. Även om den är bångstyrig till en början, så kommer den med tiden att acceptera hanteringen. Utrusta dig med tålamod och träna en kort stund varje dag, med gott godis som belöning.