Hundens tänder och mun – en vanlig källa till problem

Studier visar att ett mycket stort antal hundar har problem med sin munhälsa. Just smärta tänder och mun kan ge akut smärta som ihållande värk. Om du själv haft tandvärk vet du hur jobbigt det är!

Andra studier visar också på att hundägare tycks ägna alltför lite uppmärksamhet åt hundens tänder och munhälsa. Många inväntar dessutom med att söka hjälp till dess att problemen är så omfattande att hunden har påtagliga besvär. Det brukar sägas att majoriteten av hundar över fem år har problem med munhälsan, och om det stämmer så är det en oroväckande hög siffra.

Börjar med plack

Problemen börjar ofta med det som kallas ”plack”, vilket innebär bakterier som bildar en beläggning på tänderna och – om de inte avlägsnas – bidrar till tandsten och tandlossning. Men det ger också ofta dålig andedräkt. Det tveklöst bästa sättet att undvika dessa problem är att regelbundet borsta hundens tänder. Men även spirulina och islandslav är två bra tillskott som hjälper till att ge hunden en munhälsa i balans.

Visste du att problem med dålig andedräkt ofta hänger ihop med magproblem? Mage och mun hänger ihop och påverkar varandra.

Vad är plack?

I hundens munhåla finns stora mängder bakterier i saliven, på slemhinnor och på tänderna. Dessa bakterier är naturligt förekommande, men ändå en av orsakerna till dålig munhälsa hos hund då många av de vanligaste tandproblemen börjar med ansamlingar av bakterier.

Tillsammans med saliv och matrester bildar bakterierna beläggningar på tänderna, vilket kallas för plack. Om placken får vara kvar förkalkas den och blir till tandsten. När bakterierna växer till i närheten av tandköttet irriteras vävnaden och tandköttsinflammation (gingivit) uppstår, vilket i sin tur kan leda till tandlossning.

Ett inflammerat tandkött blir rött, blankt och svullet, ofta med spontana blödningar. Tandköttsinflammation kan i sin tur orsaka tandlossning (parodontit) som uppstår när inflammationen når tandens kringliggande bindväv och sprider sig mot tandroten. Här uppstår djupare fickor mellan tand och tandkött och så småningom påverkas tandens fäste. Tanden blir rörlig och kan lossna. Vilket kallas tandlossning.

Hur märker jag om min hund har problem?

Dålig andedräkt, tandstensbeläggningar och blödande eller rött och svullet tandkött kan vara en ledtråd till att en hund har besvär från munnen. Även förändrat beteende och humör samt svårigheter att äta och tugga kan vara tecken på problem i munhålan. Det kan också visa sig genom att hunden omotiverat slickar på sig själv eller något annat, dreglar eller kliar sig i området kring käken.

Förebyggande åtgärder

Flera studier visar att tandborstning är den överlägset bästa metoden att verka för en god munhälsa hos sin hund. Dessutom är det bra att ta med hunden till en tandläkare ett par gånger under hundens liv. Ytterligare en fördel med tandborstning är att den ger ägaren en god uppfattning om hur hunden ser ut i munnen och därmed blir tidigt uppmärksam på eventuella problem.

Det finns även kosttillskott som strös i hundens mat och motverkar plack och tandsten genom att påverka de bakterier som förekommer i munnen. Den verksamma substansen består av alger med antiinflammatoriska och antibakteriella egenskaper. En trevlig bieffekt är att det även ger en förbättrad andedräkt.

Att använda tänderna – bita, slita och dra – är främjande för munhygienen och kan få bort plack innan den omvandlas till hårdare tandsten. En förutsättning är att hunden verkligen tuggar ordentligt på benet.

Artikeln är skriven av

Andra inlägg du kanske gillar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen