Yorkshireterrier Zito har patellaluxation

Zito är en liten yorkshireterrier med ett stort hjärta. Med sin nyfikenhet, energi och kärlek till uppmärksamhet har han snabbt smält hjärtan och visat sig vara en smart liten rackare. När Zito var kring året upptäcktes det att han har så kallad patellaluxation, vilket innebär att knäskålen hoppar ur led. Initialt trodde matte Johanna att deras liv tillsammans skulle begränsas, men med rätt inställning, behandling och tillskott lever de ett mer aktivt liv än de flesta!

Född i januari 2022, är Zito nu på väg att fira sin andra födelsedag, och han har redan gjort sig känd för sina karaktärsdrag. För oavsett vad matte Johanna gör, är Zito alltid med. På topplistan över favoritaktiviteter hamnar att gå på skogspromenader, träna agility, och att utforska nya platser tillsammans. Efter en aktiv dag slappar de gärna i soffan framför en tv-serie.

Patellaluxation – kom som en chock

Det var under ett veterinärbesök för en vanlig ett års-vaccination som veterinären upptäckte att Zito kan hapatellaluxation. Beskedet kom som en chock eftersom Zito inte visade några symptom på problemet. En ortoped gjorde en expertbedömning för att se om det krävdes operation, men lyckligtvis visade Zito ingen smärta och verkade inte heller påverkad av sin diagnos. I stället för operation rekommenderade ortopeden förebyggande styrketräning. Tillsammans med Zito’s uppfödare och hundfysioterapeuten Anna Stenfeldt fick matte Johanna och husse Erik professionell vägledning för att ge Zito de allra bästa förutsättningarna.

Styrketräning, laser och tillskott

Varje vecka har Zito ett träningsschema med fler övningar för att stärka muskulaturen kring knäleden. Övningarna innebär bland annat att gå i backe, använda balansboll, viktträning för bakbenen, benböj på böcker, längre promenader och korta joggingpass. Träningsschemat är noga avvägt för att undvika överansträngning och varje vecka har Zito en vilodag.

Zito får också ledtillskottet ”Stay Flexible” från AktivSvea, som innehåller extra näring för lederna. Han får också regelbunden massage och förebyggande laserbehandling av hundfysioterapeuten Anna.

Resultat av träningen

När det kommer till att mäta resultat är det inte alltid enkelt när hunden inte visar några symptom. Ändå har matte Johanna sett en positiv förändring i Zitos muskelstyrka, särskilt i omkretsen av hans bakben. Han har ökat 1,5 cm på båda bakbenen – vilket procentuellt är väldigt mycket för en så liten hund. Dessutom har han byggt muskler – inte bara i bakbenen, utan hela kroppen, och lederna luxerar inte lika lätt längre i bakbenen. Johanna är övertygad om att kombinationen av träning och tillskott spelar en avgörande roll för hans välmående. Det kanske allra bästa kvittot på att träningen fungerar är att Zito är pigg och glad och lever ett aktivt liv med både långpromenader och agility!

Johanna & Zito ger 3 tips för hundar med patellaluxation

  • Utöver veterinär, uppsök en duktig hundmassör eller hundfysioterapeut. Det finns många sätt att stärka hundens muskler och leder, och förhoppningsvis undvika smärta eller operation i framtiden.
  • Ge tillskott som främjar leder och muskler med rätt näring
  • Kombinationen av rätt träning och rätt näring kan göra stor skillnad för hundar med patellaluxation som Zito.

Vad är patellaluxation?

Patellaluxation är detsamma som att knäskålen hoppar ur led. Det kan enbart ske på hundens bakben och är ett vanligt problem hos framför allt små hundraser. Patellaluxation upptäcks ofta som ”upphakningar” i knäleden som gör att hunden inte kan sätta ner benet ordentligt. Patellaluxation orsakas av försvagning i strukturen kring knäskålen, men även skelettets vinklar och form längs hela bakbenet har stor betydelse.

Veterinären ställer diagnos genom att känna på knäskålen och fastställer om knäskålen hoppar ur led helt eller delvis och om det sker spontant eller vid manipulering. Ofta görs även en röntgen för att titta på hur knäleden ser ut och hur hundens ben är formade.  

Operation är en vanlig åtgärd, men också rätt styrketräning och rätt näring för lederna är viktigt för att hunden ska kunna leva ett långt liv som aktiv, glad och smärtfri.

Artikeln är skriven av

Andra inlägg du kanske gillar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen