Sök
Stäng denna sökruta.

8 tips – håll hundens leder friska i kylan

Termometern visar på minusgrader, luften är klar och kanske lyser snön vit på marken. Vintersäsongen innebär att vi behöver förbereda oss själva innan vi går ut, men också våra hundar.  

Ras, ålder, päls, benstomme, storlek, underhudsfett, sjukdomstillstånd – olika hundar är olika rustade för vintern. Kanske har du en hund som vänder i dörren när snön ligger på marken, eller en som får extra energi, eller den med artros som får ökad smärta när minusgraderna är här? Som hundägare behöver vi känna vår hund och hjälpa den genom vinterhalvåret.

Bild: @workingbs

Hösten och vintern är ofta den tid på året som hundens artros och stelhet förvärras. Vädret bidrar till sämre förutsättningar och lederna blir naturligt stelare av snö, kyla och kalla vindar. Stela leder och artros visar sig ofta hos hunden som hälta och stelhet när hunden reser sig efter vila. Hältan och stelheten försvinner när hunden rört sig och blivit varm i leder och muskler. Tvärtemot vad många tror är aktivitet och rörelse viktigt vid artros – året om!

Vad är artros?

Artros är en komplicerad process, men lite förenklat kan man säga att det handlar om att ledbrosket förstörs och att kroppen då försöker stabilisera leden genom tillväxt av bindväv och benpålagring. Artros är vanligt i stora leder som höfter och armbågar, men också vanligt i tassens alla småleder som påfrestas mycket.

Det bästa du kan göra för hundens leder är att vara aktiv och ge kroppen rätt näringsämnen för att kunna fungera ordentligt. Men det finns fler saker du kan göra. Här kommer våra tips för att hålla hundens leder friska när vinter och kyla är här

Bild: @elinsagility

Använd täcke
Kalla muskler sträcker sig lätt, och det är också då som de flesta skador uppstår. Speciellt när hunden ligger still i en kall bil och får komma ut och har hög energi men med en kall kropp. Hundens snabba och oberäkneliga rörelserna kan lätt skapa skador. Ett täcke hjälper till att hålla hundens kropp varm, och kortar ner tiden för uppvärmning. Ett täcke hjälper också till att hålla hunden varm mellan träningspassen, och att kyla av hundens kropp långsamt under nedvarvning. Då förkortas musklernas återhätmningstid. Med andra ord – investera i ett bra täcke för en hund som ska hålla bra och länge i kroppen!

Längre uppvärmningstid
Det är viktigt för hunden att ha bra och stabila muskler runt leden. Vintertid behöver musklerna värmas upp ordentligt, när det är kallare ute behöver man nästan fördubbla uppvärmningstiden till 15-20 minuter. Kalla muskler skadar sig mycket lättare eftersom de inte är lika mjuka och flexibla, skadas musklerna runt en led kan hunden felbelasta och slita ännu mer på leden. För en artroshund är det dessutom extra viktigt att ha bra och stabila muskler

Bild: @hundarnaochcarro

Halt underlag och is
På vintern förändras underlaget som hunden springer på – is och hala fläckar kan vara förrädiska. Halkar hunden så kan det lätt ge skador på senor och leder eller sträckningar i muskler. Håll hunden kopplad till den är ordentligt uppvärmd så minskar du risken för onödiga skador.

Hundar med artros- och stelhet
Vintern är en jobbigare tid för hundar med artros och stelhet. Symptomen blir ofta värre under den kalla årstiden när musklerna och lederna blir stelare att kyla och fukt. Ett täcke värmer gott och kan hjälpa en bit på vägen, men ge också tillskott som till exempel AktivSvea Stay Flexible för att ge kroppen rätt näring inifrån för att hjälpa till att lindra stelheten.

Gamla hundar
Gamla hundar har ofta svårare att hålla värmen och behöver extra omtanke från oss människor när det är kallt. Stelheten blir värre, precis som artrosen. Men även organ och kroppens generella maskineri kräver mer energi för att fungera när det är kallt vilket drabbar äldre hundar hårdare.

Recharge Hip & Joint
379,00 kr
Betygsatt 5.00 av 5
Stay Flexible
379,00 kr
Betygsatt 5.00 av 5

Kyla drar extra mycket energi och näring
Tänk på att ge hunden extra mycket näring när det är kallt ute. Vinterkylan gör att mycket energi går åt till att hålla kroppen varm, och ska musklerna samtidigt prestera behöver man fylla på med näring.

Tassar i snö och kyla
Tassarna är den kroppsdel som får utstå mest under vintern. Även om de är tåliga så får de utstå en hel del. En av de vanligaste problemen vintertid är sprickor i tassarna av salt och/eller kyla. En bra vana är att skölja eller torka bort saltet på tassarna efter promenaden, smörj också in dem med en bra tassalva för att hålla dem mjuka och motståndskraftiga. En bra salva skyddar också mot salt och förfrysning. Långhåriga hundar bör man klippa ner pälsen mellan trampdynorna, det är lätt att snöklumpar bildas som ömmar när hunden går. 

Våra bästa tips för att hålla lederna friska i vinter

  1. Använd täcke så hunden håller sig varm
  2. Håll i aktiviteten trots mörker och kyla
  3. Tänk på underlaget
  4. Värm upp och varva ner
  5. Gå till hundmassör eller hundfysioterapeut
  6. Låt hunden simma på hundsim
  7. Ge tillskott för att ge hundens muskler och leder rätt näring inifrån
  8. Undvik pauser där hundens muskler och leder blir kalla
PawSkinBalm_web
Vegansk Tass & hudsalva med grankåda

Artikeln är skriven av

Andra inlägg du kanske gillar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Rulla till toppen