Simning är en fantastisk aktivitet för hunden. I vattnet tränas både kondition, styrka, rörlighet, koordination och balans. Cirkulationen ökar, senor och ligament stärks. Hunden får också utlopp för sin energi vilket ger ett psykiskt välbefinnande. Under sommaren är det enkelt att simma med hunden, och det är härligt att ta en simtur tillsammans. Men tänk på det här innan du börjar!
1. Tvinga aldrig
Alla hundar kan simma, men alla tycker inte om vatten. Blir hunden stressad och börjar plaska så sjunker den oavsett om den kan simma eller inte. Var därför noga med att se att hunden vill själv. Börja vid strandkanten och gå successivt djupare. Gör hunden trygg med lek och locka med godis om det är lite ovilligt i början.
2. Använd flytväst vid introduktionen
Om hunden aldrig har simmat innan är det bra att börja med flytväst på. Det hjälper hunden att flyta och brukar då upplevas lite tryggare. Tänk på att köpa en flytväst som tål lite mer vikt än vad hunden väger, en långhårig hund med blöt päls kan öka sin vikt med några kilon.
3. Torka hunden efter bad
Det är lätt att hunden får eksem när fuktig päls stängs in efter bad, så kallad hotspots. Var därför nog att alltid torka hunden torr när den har badat, oavsett hur varmt och soligt det är i luften.
Kan vara det bästa hittills!
Intresserad av näringslära och naturliga tillskott som gör en stor skillnad i din husdjurs liv. Signa upp på vårt nyhetsbrev för senaste artiklarna, erbjudanden och tips om hur du med rätt näring kan hjälpa ditt husdjur på ett naturligt, effektivt och hållbart sätt.
4. Undvik vassa stenar och havstulpaner
Även i vattnet finns vassa stenar, och i havet är havstulpaner en vanlig källa till sönderskurna tassar. Var uppmärksam på dessa och låt hunden gå i och upp där det är lätt-tillgängligt. Har du en hund med stor vattenpassion som slänger sig i vattnet? Var då noga med att se till att det är tillräckligt djupt och inte ligger stenar, stockar eller skräp under ytan som kan skada hunden när den hoppar i vattnet.
5. Förebyggande hälsoinsats
Simning är perfekt träning som en förebyggande hälsoinsats för att hunden ska må bra, vara stark och rörlig. Simning är också en skonsam motion för hundar med skador eller som har artros. För hundar med artros bör man också ge tillskott, till exempel Stay Flexible som innehåller grönläppad mussla och kollagen. Om hunden simmar mycket och intensivt bör man ge ett tillskott för återhämtning, till exempel Recharge Hip&Joint. Tillskott är generellt sett en viktig förebyggande hälsoinsats för hundens välmående.
Läs mer
Förebyggande hälsoinsatser vid artros
6. Låt inte hunden dricka vattnet
Algblomning är vanligt i både sjöar och hav. Låt aldrig hunden bada när det är algblomning. Om hunden får i sig vatten med giftalger kan det leda till allvarlig förgiftning där man genast måste uppsöka veterinär. Saltvatten är aldrig bra att hunden dricker, det kan leda till saltvattenförgiftning.
7. Titta på bakdelen
Många undrar hur man ser när hunden blir trött när den simmar. För om hunden blir trött och stannar så sjunker den. Därför är det såklart viktigt att reagera innan det sker. Vårt tips är att förutom att hålla koll på hela hundens uttryck och allmäntillstånd, så titta på hundens bakdel. När hunden blir trött så slutar den ofta att aktivera bakdelen vilket gör att den sjunker längre under vattenytan.
8. Hundbadplats
Tänk på var du badar med din hund, många kommuner tillåter inte hundar på de allmänna badplatserna under sommarmånaderna. Men det finns ofta en karta över hundbadplatser i närområdet, eller hitta en egen vik eller strandkant där ni kan hålla till.