Artros hos hund – Råd, behandling och myter

Jack Russel står stådlig i mossa

Leder och muskler är navet i hundens mycket atletiska kropp. Lederna håller ihop kroppens skelettdelar, som tillsammans med muskler och senor gör att hunden kan röra på sig. Var femte hund drabbas av artros, medan stelhet och artrit är mycket mer vanligt än så. 

Men först, vad är artros?

Artros är en typ av ledsjukdom där ledbrosket bryts ner och blir tunnare. Det är ett tillstånd som ofta leder till smärta och stelhet i leden.

Rent kliniskt förklarat innebär artros att brosket i lederna bryts ner snabbare än det byggs upp. Ledbrosket är elastiskt och stötdämpande och gör att leden fungerar smärtfritt. I en led med artros bildas onormal belastning och friktion som sätter igång en inflammatorisk process i brosket, vilket i sin tur leder till att det bryts ner. När ledbrosket bryts ner finns inte längre stötdämpningen, och kroppen försöker stabilisera leden genom tillväxt av bindväv och benpålagring vilket leder till stela, värkande och kroniskt inflammerade leder. 

Man brukar prata om två varianter av artros hos hund – primär och sekundär. Vid primär artros har ledförändringen uppstått utan koppling till annan sjukdom eller skada. Vid sekundär artros är broskförändringen kopplad till en annan sjukdom, till exempel upprepade inflammationer i leden, eller tidigare skada. Misstänker du att din hund har artros så kontakta veterinär för att få det bekräftat. 

Rörlig och välmående hund? Ladda ned träningsguide – gratis!

Vi ger dig 7 enkla och effektiva övningar som du kan gör hemma med din hund – för välmående leder och muskler. Nu ingår ett träningsschema så att du kan hålla koll på hundens utveckling. Signa upp dig här!

 

Orsaker till artros

Ledproblem hos hundar kan bero på flera olika saker:

  • Åldrande:  Åldrande leder till ett naturligt slitage på lederna.
  • Genetik: Vissa raser är mer benägna att utveckla artros.
  • Övervikt: Extra vikt ger mer belastning på lederna, vilket kan leda till eller förvärra artros.
  • Skador: Tidigare benbrott eller ledbandsskador kan öka risken för ledproblem.

Diagnos av artros

När din hund börjar visa tecken på stelhet eller smärta i sina leder kan det vara indikationer på artros. Det är viktigt att snabbt upptäcka och korrekt fastställa problematiken för att kunna gå vidare med behandling. 
 

Symptom att hålla utkik efter

Din hund kan drabbas av artros utan att det märks tydligt från start. Titta efter om din hund:
 
  • Har svårt att resa sig eller sitta ner
  • Verkar ha ont vid rörelse eller när den klappas
  • Minskad lust att röra sig eller leka
  • Svullnad kring lederna

Krävs veterinär

Inga hundar ska behöva gå med smärta eller besvär, och när hunden uppvisar ovanstående symtom är det dags för besök på en veterinärklinik. Efter en ortopedisk undersökning med röntgen och genom att lyssna på hundägarens berättelse kan veterinären avgöra om hundens besvär beror på artros. Det är mycket viktigt att få en korrekt diagnos, för även om det inte går att bota den drabbade hunden så finns det en hel del att göra för att lindra symtomen och bromsa sjukdomens utveckling.

 Hundar med stark smärta kan få hjälp med smärtstillande medel och allvarliga fall kan få avancerad veterinärmedicinsk behandling. Även rehabilitering och behandling hos hundfysioterapeut rekommenderas. En positiv aspekt är att det finns sådant du själv kan göra för att hjälpa din hund till ett bra och fortsatt aktivt liv

Det finns många myter kring hundens artros, vi reder ut vad som är sant och inte.

MYT: Aktivitet förvärrar artros

De vanligaste symptomen vid artros är hälta och stelhet, och att hunden slutar vilja göra det som orsakar smärta. Till exempel leka och gå på långa promenader, gå i trappor eller hoppa upp i soffan. Det vanliga receptet vid smärta och hälta är att hunden ska vila för att smärtan ska försvinna och skadan läka, men vid artros är det tvärtom. Smärtan är inte farlig och motion, styrka och rörelse är viktiga insatser för att minska symptomen och värken. Tecknen vid artros är som värst efter vila, när lederna är stumma, men när hunden kommer i rörelse så minskar både smärta och hälta. Vid rörelse får leden näring via ledvätskan, men samtidigt så stimuleras musklerna som är nödvändiga för att avlasta och stötta leden.

SANNING: Kyla och luftfuktighet förvärrar artros och stelhet

Att smärta vid artros blir värre när det är kallt är relativt känt. Men att även fuktig luft kan förvärra artros och hundens värk är inte lika bekant. Värst är det såklart när kyla och fukt är i kombination. Det gör lederna kallare och ”segare” och det tar ofta längre tid innan de blivit rörliga och flexibla, det i sin tur gör att artrossmärtan hos hunden upplevs markant värre.
Att just kyla och fukt påverkar förvärrar artros bekräftas av en ny studie på människor. I den nederländska studien ingick 222 personer med artros i höften. Under två år har de rapporterat sina symptom i olika väderförhållanden, och när forskarna jämförde rapporterna visade resultaten att ömhet, stelhet och smärta ökade när det var kallt och fuktigt.

SANNING: Tillskott hjälper till vid artros

Fysisk aktivitet, god kondition och vikt samt bra muskelmassa är några av de viktigaste åtgärderna för hunden vid artros. Men även tillskott kan hjälpa, det finns flertalet studier som visar på just detta. Ett av de ämnen som visat sig vara mest effektivt vid artros, hos både människor och djur, är grönläppad mussla med där den exklusiva musseloljan ingår.

I studien Influence of green lipped mussels (Perna canaliculus) in alleviating signs of arthritis in dogs – PubMed (nih.gov) utvärderades effekten av grönläppad mussla, tillsatt till en komplett torrdiet, för att lindra kliniska tecken på artrit hos hundar. Studien gjordes på 31 blandrashundar som uppvisade olika grader av artrit. Varje hund utvärderades av en veterinär och lederna bedömdes individuellt för grad av smärta, svullnad, crepitus och minskat rörelseomfång. De två grupperna, test och kontrollgrupp fördelades slumpmässigt och fick vid bedömningen totala artritpoäng. Båda grupperna matades med samma torrfoder, till vilken 0,3 % GLM-pulver tillsattes för hundar i testgruppen. Förändringen i total artritpoäng vid slutet av 6 veckor visade att det fanns signifikant förbättring i testgruppen jämfört med kontrollgruppen. Signifikanta förbättringar observerades också i ledsmärta och svullnad i testgruppen. Förändringar i ledkrepitus och ledrörelser var inte signifikant olika mellan test- och kontrollgrupperna. Detta resultat ger starka bevis för att Grönläppad mussla som ingår i en komplett torrdiet kan hjälpa till att lindra artritsymtom hos hundar.

I en annan studie (Rialland et al., 2011) visar de hundar som fått grönläppad mussla bland annat att de fick en ökad förmåga att belasta den artrosdrabbade leden, dvs mindre hälta. I ytterligare en studie (Bierer et al., 2002) visar grönläppad mussla innehålla ett stort antal nyttiga ämnen, bland annat kondroitinsulfat, omega-3 fettsyror och olika aminosyror som kan bidra till en bättre ledhälsa med en signifikant förbättring på symtom som ledsmärta och ledsvullnad.

SANNING: Täcke lindra artrosens symptom

Kyla och fukt förvärrar artrosens tillstånd. Ett täcke håller musklerna varma även när hunden är stilla, det gör att stelheten och värken lindras när hunden börjar röra på sig. Täcke är därför en viktig åtgärd för en hund med artros.

MYT: Det går inte att förebygga artros

I snitt drabbas var femte hund av artros. De vanligaste orsakerna är ålder och övervikt. Precis som hos oss människor brukar artros utvecklas med åldern i de leder som fått utstå extra mycket slitage och hårt arbete – långvarig, upprepad eller tung belastning som övervikt men också hård satsning på elitnivå. Artros går att förebygga genom att ta hand om hundens kropp, undvika skador genom att värma upp och varva ner, ge tillskott, styrketräna hunden så att leden avlastas och framför allt hålla hunden i lagom vikt.

Stay Flexible
379,00 kr
Betygsatt 5.00 av 5

MYT: Artros blir värre ju äldre hunden blir

Artros som man tar hand om blir sällan värre med åldern. Fortsätter man att hålla hunden i rörelse, undviker övervikt och låter kroppen bygga och behålla sina muskler så avlastas leden och sjukdomen försämras inte. Ge tillskott särskilt utvecklade för artros med till exempel grönläppad mussla med antiinflammatorisk ETA (musselolja) hjälper många hundar att hålla artrosen i schack. Idag kan hundar med artros leva ett väldigt bra liv – länge!

Stay Flexible
379,00 kr
Betygsatt 5.00 av 5

MYT: Vila gör hunden frisk

Det naturliga för hunden är att undvika det som gör ont. Vid artros är det alltså rörelse, ofta direkt när den går upp ur bädden. En artroshund vill därför ofta vila betydligt mer än tidigare. Men enbart vila är inte bra och gör inte heller hunden mer frisk. Utebliven motion leder istället till än mer instabila leder och muskler som förtvinar. Utebliven rörelse ger också minskad näring till lederna, som får det när leden belastas och används.

SANNING: Övervikt förvärrar

Artros uppkommer vanligtvis vid för hård belastning på leden, den vanligaste anledningen till detta är övervikt. Hunden är gjord för ett liv i rörelse och därför är lederna känsliga för onödig extravikt och belastning. Viktigt att komma ihåg är att även några få extrakilon gör stor skillnad för hunden. Ett konkret exempel: en hund med idealvikten 15 kilo har ”bara” 3 kilos övervikt.  Det innebär en övervikt på 20 procent som enligt veterinärer benämns som fetma. Vid en studie på människor med artros har viktminskning visat ge minskad smärta och minskat behov av medicinering.

SANNING: Styrketräning förebygger

För en artroshund är det viktigt att ha bra och stabila muskler runt leden för att avlasta, stötta och stabilisera. Starkare muskler kan minska smärta och förbättra ledfunktion. 

I förebyggande syfte är starka muskler bra för att undvika utvecklingen av artros. Starka muskler minskar risken för att ledbrosket förstörs och att kroppen då behöver stabilisera leden genom till exempel tillväxt av pålagringar, som i sin tur ger artros. Forskning har identifierat fem faktorer som påverkar förekomsten av artros. Det är ärftlighet, ålder, övervikt, muskelsvaghet och ledskador. Med regelbunden styrketräning, jobbar man bort muskelsvaghet hos hunden och motverkar därför också uppkomsten av artros.

SANNING: Du måste förändra hundens motion och träning vid artros

En hund som får artros, i synnerhet i sjukdomens tidiga stadie, behöver fortsatt motion och träning. Ofta mår hunden bättre av många korta promenader under dagen än någon enstaka som är lång. Hunden bör också få lika mycket motion alla dagar i veckan med samma rutiner hela året om Det är också viktigt att tänka på uppvärmning och nedvarvning, och att skydda musklerna med ett täcke när det är kallt. Särskild rehab som simning där lederna inte belastas är också bra komplement. Vid artros bör vissa lekar och motionsformer undvikas, till exempel; vild lek med andra hundar, bollkastning, träning på hårt underlag, motion som är väldigt upprepande, cykling.  Lär känns din hunds förmåga och när den får ont av sin artros, och låt det avgöra träningen framåt.

Förebygg artros genom sund avel

Utvecklingsrelaterade ledsjukdomar, som är en av orsakerna till artros, har en delvis genetisk bakgrund. Genom att avla på sunda hundar kan antalet drabbade hundar minskas. Flera raser har officiella hälsoprogram för att undvika att använda djur med felaktiga höft- och armbågsleder i avel.

Tillskott för leder som är stela, ömmande eller med ledproblem som t.ex. artros

Vanliga frågor

För att hjälpa dig och din hund att hantera artros på bästa sätt, följer här svar på vanliga frågor.

Vilken ålder är vanligast för hundar att utveckla artros?

Din hund är mer benägen att få artros när den blir äldre, oftast från sjuårsåldern och uppåt. Men artros kan även drabba yngre hundar, speciellt om de har haft skador på leder eller om det rör sig om stora hundraser.

Hur kan massage hjälpa min hund med artros?

Massage kan förbättra blodcirkulationen i din hunds muskler och därmed minska smärta och stelhet i leder som påverkas av artros. Regelbunden massage kan även hjälpa din hund att känna sig mer avslappnad och bekväm.

Täcker djurförsäkringen behandling av artros hos hundar?

Många djurförsäkringar täcker behandling av artros, men det beror på vilket försäkringsbolag och vilken typ av försäkring du har. Kontrollera din försäkringsplan för att se vad som gäller för din hunds behandling.

Vilka behandlingsalternativ finns tillgängliga för hundar med artros?

Behandling av artros hos hundar kan inkludera viktminskning för att minska trycket på lederna, fysisk träning anpassad efter din hunds förmåga, smärtlindring genom mediciner, kosttillskott för att stödja lederna, samt olika rehabiliteringsmetoder som fysioterapi.

Vilka smärtstillande medel kan man ge en hund som lider av artros?

Det finns flera smärtstillande och antiinflammatoriska mediciner som din veterinär kan rekommendera. Det är viktigt att du inte ger din hund smärtstillande utan att först rådgöra med en veterinär.

Rörlig och välmående hund? Ladda ned träningsguide – gratis!

Vi ger dig 7 enkla och effektiva övningar som du kan gör hemma med din hund – för välmående leder och muskler. Nu ingår ett träningsschema så att du kan hålla koll på hundens utveckling. Signa upp dig här!

 

Artikeln är skriven av

Andra inlägg du kanske gillar

2 reaktioner på ”Artros hos hund – Råd, behandling och myter”

  1. Hej! Ni skriver många bra saker om artros. Men det är också viktigt att tillägga att man bör söka veterinärvård om man misstänker att hunden har artros. Det finns ju idag många olika bra smärtlindrande läkemedel som kan användas (i kombination med rätt motion, kost osv) för att ge hunden så bra livskvalitet som möjligt. Samt att det kan vara viktigt att ta reda på om det är ”bara” artros eller någon annan sjukdom/skada som kan behandlas på annat sätt.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen