Sök
Stäng denna sökruta.

Att förebygga och lindra smärta hos hund

All smärta går inte att förebygga och det är givetvis omöjligt att avgöra vilken form av ohälsa som kommer att drabba en viss hundindivid. Men det finns några saker som man kan göra för att förebygga och tänka på hållpunkter som kan tänka på redan från hundens tidiga ålder.

Rörelse och tillskott
Både våra egna och våra hundars kroppar är gjorda för rörelse. Genom regelbunden träning kan vi både förbygga och behandla skador i leder, muskler och skelett. Ett bra exempel är artros, där forskningen visar att förebyggande träning minskar risken för skador som kan leda till artros, samt att träning kan förbättra artrostillstånd. När det gäller redan drabbade hundar bör all träning påbörjas försiktigt för att sedan ökas gradvis. En fysioterapeut (leg. sjukgymnast) kan ge goda råd och individuella träningsprogram.

Det finns också olika hjälpmedel som kan hjälpa en hund med ledrelaterad smärta. Ortros (grekiska för ”räta ut”) är ett hjälpmedel, ungefär som ett stödjande bandage, som kan stödja leder och motverka felställningar. Det finns en stor mängd individanpassade ortroser för människa och kommer nu allt fler även för hundar. Även värme, t ex användande av täcke, kan ge lindring åt stela leder.

Kosttillskott som innehåller exempelvis Omega-3 fettsyror eller glukosamin kan ge smärtlindring och hjälpa hundar tillbaka till en normal rörlighet. När det gäller munhälsa kan preparat som innehåller islandslav, grönläppad mussla och spirulina bidra till en förbättrad salivproduktion och minskad inflammationsrisk, vilket i sin tur kan motverka plack och därigenom ha en förebyggande effekt.

Andra sätt att förebygga smärta är att hålla hunden aktiv och i god kondition, undvika övervikt, borsta tänderna och hålla koll på hundens munhåla, samt utfodra hunden korrekt.

 

 

Artikeln är skriven av

Andra inlägg du kanske gillar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Rulla till toppen