Börja springa med hunden – tipsen och råden du behöver

Oavsett storlek så kan alla hundar följa med och springa. Det är till och med väldigt uppskattad aktivitet, inte bara för hunden utan också för husse eller matte som får härligt sällskap på joggingturen. Vi har gjort en intervju med Alva på runningdogs.se och samlat vad man ska tänka på när man ger sig ut i löparspåret tillsammans med sin hund.

Företaget runningdogs.se hjälper många som är nyfikna på att lära sig mer om att springa med sin hund. De jobbar utifrån två olika delar, den ena är att inspirera och utbilda hundägare till ett aktivt liv tillsammans med sin hund, den andra delen innefattar personlig träning via lokala dogrunners. Målet är få fler aktiva, friska och hälsosamma hundar. Vilket är precis det som vi på AktivSvea också jobbar för.

När man vill springa med sin hund, vad är det viktigaste att tänka på?

Först och främst, se till så att hunden är frisk och kry. Det är också viktigt att se att hunden har rätt ålder, vilket är beroende på hunden storlek, ras och när den räknas som färdigvuxen. Storlek och ras kan cokså avgöra hur intensiv träning hunden. En grundtanke vi brukar utgå från är att en mellanstor hund ska vara runt året innan löpträning påbörjas. Större hundraser bör avvakta till de är något äldre. En annan grundregel är att skynda långsamt. Hunden behöver byggas upp fysiskt för att undvika skador och påfrestningar i den nya träningsformen. Man får jobba med upptrappning av både distans och kanske hastighet i ett långsiktigt perspektiv. En annan sak som är viktig att tänka på är att ta hänsyn till är vädret. Både luftfuktighet och temperatur vägs in för att avgöra om tillfället att träna är lämpligt. En otränad hund, precis som en liten hund, har lättare att bli varm och överhettad. 

Behöver hunden kunna någonting innan man börjar springa tillsammans?

Egentligen ingenting specifikt, men en fin relation och kommunikation mellan hund och ägare brukar resultera i ett fint samarbete och roligare tur i löpspåret. Med det sagt så är det bra att grundlydnaden fungerar. 

Hur gammal bör hunden vara när man springer?

Vi brukar förhålla oss till att hunden ska ha fyllt ungefär ett år beroende på hur stor hunden är och ras. 

Canicross är i ett begrepp man hör mycket om, är det samma sak som att springa med hund?

Canicross, eller linlöpning, som det heter på svenska innebär att man som förare är sammankopplad med hunden genom ett midjebälte på föraren och en draglina som fästes i hundens sele. I canicross ska hunden ligga i drag framför föraren som löper bakom hunden. Har man sin hund bredvid sig när man till exempel joggar så är det inte canicross. 

Hur ofta kan man springa med sin hund, och finns det någon begränsning i hur långt?

Generellt sätt så är det sunt förnuft som spelar in här, helt utifrån hundens fysiska kapacitet. Det är, som jag nämnde tidigare, viktigt att bygga upp hunden långsiktigt. Trappa upp både distans och hastighet i ett lugnt tempo. Ett förhållningssätt som man kan utgå från är att hundar också behöver vilodagar från aktiviteter. Ett exempel på hur man kan lägga upp träningen är att träna i två dagar följt av en vilodag, eller träna tre dagar följt av två vilodagar. 

Sträckan man springer är också den anpassad till hur tränad hunden är och på vilket sätt man väljer att springa med sin hund. I Canicross vill vi ha något högre hastighet men kortare distanser medan jogging med hunden vid sidan kan hållas i lägre hastighet under en längre distans. 

Vilken utrustning krävs för att börja springa med sin hund?

Ska man jobba lite lätt med hunden jämte sig behövs ingen utrustning mer än en enklare sele och koppel. Men vill man träna aktivt och testa Canicross behöver man som förare ett midjebälte som sitter bra över stuss och höfter. Gärna ett med benremmar så att bältet inte glider upp i svanken och ryggen. Hunden behöver en sele som har y-delning fram på bröstet, och som ligger fint längs hunden utan att klämma åt på kroppens mjukdelar. Välj gärna en sele som ger utrymme för hundens bogar att röra sig fritt i steget. Sedan behöver man en expanderbar draglina som man fäster i midjebältet och i hundens sele.

Hur ska man tänka kring underlag?

Mjuka skogsstigar är det absolut bästa underlaget. Men även grusväg är något mjukare än asfalten som vi gärna vill undvika. Kortare transportsträckor på asfalt är så klart okej. 

Vad ska man tänka på kring näring och vatten när man springer med sin hund?

Bra näringsriktig mat, och även tillskott kan vara en bra idé. Vi brukar undvika mat alldeles för nära inpå ett träningspass. Ungefär två timmar innan planerat pass kan mat ges och då gärna med lite vatten i maten för att vätska upp hunden någorlunda innan prestationen. Mat ges inte heller direkt efter passet utan avvakta gärna 1-2 timmar. Ska man däremot köra ett riktigt långpass kan man gärna planera några dagar inför det, ca 2 dagar innan, och vätska upp hunden vid måltiderna så att hunden är ordentligt vätskad och redo. Även under långpass som är längre än 1,5-2 timmar bör vatten och ett lättsmält snacks finnas tillgängligt för kortare pauser. 

Vad ska man göra med en hund som drar i kopplet? vad ska man göra med en hund som släpar efter?

Just koppelträning är inte en del som vi jobbar med, men det är en del av grundträningen som kan vara bra att den funkar om man vill jogga med hunden vid sidan. Om man vill ha en hund i drag, som i canicross, behöver man först och främst hjälpa hunden att förstå vad man efterfrågar. Det gör man enklast genom att lära in draget med en enklare vikt bakom hunden fäst i hundens sele. Genom den träningen lär man hunden att jobba trots motståndet, belöningen blir att komma framåt. 

Hur snabbt kan man springa med sin hund?

Hastigheten är helt upp till hunden och där får vi som tvåbenta förhålla oss. 

Vilken är den vanligaste missuppfattningen om att springa med hund?

Där skulle jag vilja säga att många tror att små hundar inte kan löpträna. Alla hundar kan löpträna, man får bara anpassa träningen till varje individ. 

Besök Runningdogs och se deras utbud av kurser och tips. 

Leder och muskler

Artikeln är skriven av

Andra inlägg du kanske gillar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen