Sök
Stäng denna sökruta.

Förebyggande tandvård hos hundar – viktigt för att minska tandsten

Glad hund

Vi älskar våra fyrbenta familjemedlemmar och vill se dem glada och friska. Men visste du att tandsjukdom faktiskt är ett vanligt förekommande problem hos hundar?

Tandsten är ett av de vanligaste problemen för våra hundar, särskilt hos våra äldre vänner. Det är fascinerande att tänka på att våra älskade husdjur kan uppleva samma utmaningar som vi när det kommer till deras tänder. Men här är det viktigt att komma ihåg att de inte kan borsta sina tänder själva eller besöka tandläkaren för en regelbunden kontroll. Det är upp till oss att ta hand om dem och se till att deras munhälsa inte hamnar på efterkälken.

Så bildas tandsten

Men hur bildas egentligen tandsten på hundar? Tandsten bildas av plack, som är en biofilm av bakterier som ansamlas i matrester och saliv och bildar en beläggning på tänderna. Dessa bakterier är normalt sett ofarliga och finns naturligt i munhålan. Men om placken inte avlägsnas, förkalkas de och bildar tandsten. Tendensen att drabbas av tandsten varierar från individ till individ, precis som hos oss människor.

Kollar hunds tander

Symtom och tecken på tandsten

Det finns olika symtom som kan indikera förekomsten av tandsten hos din hund. Du kan märka beläggningar på tänderna som kan variera i färg från ljust gul till brun. Tandytan kan kännas skrovlig, och din husdjurs andedräkt kan vara dålig.

Att vara uppmärksam på symtomen är avgörande för att kunna identifiera och vidta åtgärder mot tandsten hos din älskade hund. Genom att vara observant och lära dig känna igen tecknen kan du hjälpa till att säkerställa deras optimala munhälsa.

Gul eller brun beläggning: En tydlig indikation på förekomsten av tandsten är beläggningar på tänderna. Dessa beläggningar kan variera i färg från ljust gul till brun och kan vara synliga på olika delar av tandytan. Om du märker dessa beläggningar är det en signal om att det kan finnas plack och tandsten som behöver behandlas.

Skrovlig yta: När du smeker din hunds tänder med fingertoppen kan du känna att tandytan känns skrovlig. Detta är ett tydligt tecken på att tandsten har bildats och att det är dags att vidta åtgärder för att ta bort det.

Dålig andedräkt: Dessutom kan ditt husdjurs andedräkt vara dålig, vilket kan vara en indikation på tandproblem. Om du märker en obehaglig lukt från deras mun, kan det vara ett resultat av bakterieansamling i plack och tandsten. Det är viktigt att notera att dålig andedräkt alltså inte bara är ett kosmetiskt problem utan kan även vara ett tecken på underliggande tandproblem.

Förändrad aptit: Vidare kan du också märka förändringar i din hunds ätbeteende. Om din hund har tandsten kan det göra ont eller vara obehagligt att tugga och bita, vilket kan leda till att de undviker att äta eller visar minskat intresse för maten. Tänk på att dålig aptit kan ha många andra orsaker också, men tandsten kan vara en av dem. 

Genom att vara observant och regelbundet undersöka deras tänder kan du upptäcka tidiga tecken på tandsten och ha möjlighet att motverka ytterligare tillväxt.

Hund tandsten

Olika typer av tandsten

Tandsten kan delas upp i två typer: salivsten och serumsten. 

Salivsten är den typen av tandsten som bildas ovanför tandköttskanten. Den börjar växa längs tandköttskanten och kan sedan sprida sig och täcka stora delar av tandytan. Salivsten har en ljus och oftast gulaktig färg. 

Serumsten bildas under tandköttskanten, i tandköttsfickan. Detta tar längre tid att bildas än salivsten. Serumsten är också mörkare i färgen och har vanligtvis en hårdare konsistens än salivsten. Denna typ av tandsten är svårare att upptäcka och avlägsna. Vanligtvis upptäcks den när hunden är sövd och en veterinär undersöker tänderna och tandköttet med en sond. På grund av sin svåråtkomliga placering och hårdare fästning mot tandytan är det betydligt svårare att avlägsna serumsten jämfört med salivsten.

När ska jag söka veterinärvård?

Om du misstänker att din hund har tandsten är det viktigt att du uppsöker en veterinär. Plack kan du försöka avlägsna själv genom att borsta ditt husdjurs tänder, men tandsten måste tas bort av en veterinär.

Parodontit – en allvarlig konsekvens av tandsten

Det är viktigt att vara medveten om att om plack och tandsten inte avlägsnas i tid kan det leda till tandköttsinflammation och parodontit. När plack och tandsten inte tas bort i tid, reagerar hundens immunförsvar på bakterierna i placken och tandstenen. Detta resulterar i irriterat och rött tandkött som lätt kan börja blöda. Fickan mellan tanden och tandköttet blir djupare, vilket gör det svårt att komma åt bakterierna. Om inget görs för att stoppa denna process fortsätter den ner längs tandens stödjevävnader och påverkar slutligen käkbenet. Parodontit, där tandens fäste förstörs och tänderna lossnar, är en oåterkallelig konsekvens av denna situation. Tyvärr är parodontit en vanlig åkomma hos hundar.

Borsta tander pa hund

Förebyggande åtgärder för att minska risken för tandsten

Förebyggande åtgärder för att minska risken för tandsten:

  1. Daglig tandborstning: En av de viktigaste åtgärderna du kan vidta för att förebygga tandsten hos din hund är att borsta deras tänder varje dag. Använd en mjuk tandborste och särskild djurtandkräm för att avlägsna plack och matrester från tänderna. Se till att vara försiktig och följa rätt teknik för att undvika obehag för ditt husdjur.

  2. Förebyggande tandvård: Förutom tandborstning kan du använda olika förebyggande tandvårdsprodukter som är avsedda för husdjur. Det finns tandgel, munspray och tuggben som kan hjälpa till att minska plackbildning och främja god munhälsa. Kontakta din veterinär för rekommendationer om vilka produkter som passar bäst för din hund eller.

  3. Undersökning av tänderna: Regelbundna undersökningar av din hunds tänder är viktiga för att upptäcka eventuella problem i tid. Titta efter tecken på plack, tandsten eller andra ovanliga förändringar i tändernas utseende. Om du märker något avvikande bör du kontakta din veterinär för vidare rådgivning och eventuell tandrengöring.

  1. Fresh Breath från AktivSvea. Fresh Breath från AktivSvea är en produkt som kan vara till hjälp för att upprätthålla en god munhälsa hos din hund.

Tillskott hund mun

Om Fresh Breath

Fresh Breath är ett tillskott till din hund som innehåller bland annat Islandslav, en naturlig ingrediens med flera fördelaktiga egenskaper för munhälsan. Islandslav är känt för sina slemhinneskyddande egenskaper i munhålan, luftstrupen och svalget. Dess antioxidanter hjälper till att skydda slemhinnorna och främja deras hälsa. Bitterämnena i Islandslav kan också stimulera salivproduktionen, vilket är viktigt för att skapa en naturlig rengöringseffekt i munnen.

En av de anmärkningsvärda egenskaperna hos Islandslav är dess höga halt av slemämnen. Dessa slemämnen stimulerar salivutsöndringen och hjälper till att skölja bort föroreningar som kan orsaka plack och tandsten. Genom att använda Fresh Breath kan du därför bidra till att minska risken för tandsten hos ditt husdjur.

Tillskottet kan även ge ytterligare fördelar för din hunds munhälsa. Utöver Islandslav innehåller det även andra naturliga ingredienser som bidrar till att fräscha upp andedräkten och främja en sund munmiljö. 

Det är viktigt att komma ihåg att tillskott inte ersätter regelbunden tandborstning och tandvård, men de kan vara ett värdefullt komplement för att främja en frisk munhälsa med bra andedräkt hos din hund. 

Hund ater fran skal

Tips för bättre munhälsa hos din hund

Utöver dessa förebyggande åtgärder finns det ytterligare några tips som kan hjälpa till att minska risken för tandsten hos din hund:

Rätt kost: En hälsosam och balanserad kost är viktig för att upprätthålla en god munhälsa. Ge ditt husdjur högkvalitativt foder som är anpassat efter deras behov. Vissa specialformulerade hundfoder innehåller ingredienser som främjar tandhälsan genom att hjälpa till att kontrollera plack och tandsten. Tala med din veterinär för att få råd om vilken typ av foder som passar bäst för din hund.

Tuggleksaker och tuggben: Att ge ditt husdjur tuggleksaker och tuggben kan vara ett bra sätt att främja tandhälsan. Genom att tugga på leksaker och ben kan de mekaniskt rengöra tänderna och massera tandköttet. Välj leksaker och ben som är lämpliga för din hunds storlek och tuggförmåga.

Regelbunden tandkontroll hos veterinären: Boka regelbundna besök hos din veterinär för tandkontroll. Veterinären kan utföra en grundlig undersökning av tänderna och tandköttet och vid behov genomföra professionell tandrengöring. Tandrengöring innebär att plack och tandsten avlägsnas från tänderna med hjälp av speciella verktyg och ultraljud. Detta kan vara särskilt viktigt för äldre hundar som är mer benägna att utveckla tandproblem.

Hundtander

Produkter för hundens munhälsa

Här är en lista med några produkter som kan hjälpa dig att ta hand om ditt djurs tänder:

  1. Tandborstar och tandkräm för husdjur: Det finns speciellt utformade tandborstar och tandkräm för hundar. Dessa tandborstar har oftast en mindre och mjukare borsthuvud som är anpassat för att passa i djurets mun. Tandkrämen är också säker att svälja och kommer i olika smaker som är attraktiva för djuren.

  2. Tuggleksaker och tuggben: Välj tuggleksaker och tuggben som är speciellt utformade för att främja tandhälsan hos hundar. Dessa produkter är oftast utformade för att vara slitstarka och har en textur som hjälper till att rengöra tänderna och massera tandköttet när djuret tuggar på dem.

  3. Munskölj för husdjur: Det finns munskölj och munvatten speciellt formulerade för husdjur. Dessa produkter kan hjälpa till att minska bakterieansamling och fräscha upp andedräkten hos ditt husdjur. Se till att välja ett munskölj som är säkert att svälja och som passar för din hunds behov.

  4. Dentalgodis: Det finns tandvårdsprodukter i form av godis eller tuggbara bitar som kan vara ett trevligt sätt att främja tandhälsan hos ditt husdjur. Dessa godisar är vanligtvis utformade för att rengöra tänderna och massera tandköttet när de tuggas på.

Det är viktigt att upprätthålla en god munhälsa och friska tänder hos din hund för deras välbefinnande. Genom att följa en rutin för daglig tandborstning och använda produkter som Fresh Breath kan du hjälpa till att förhindra tandsten och andra tandproblem hos ditt husdjur. Låt inte tandproblem hindra din hunds leende. Ge dem en frisk och strålande mun med rätt munvård.

Glad hund vid vatten

Vanliga frågor

Kan man ta bort tandsten själv på hund?

Det rekommenderas att låta en professionell veterinär ta bort tandsten på din hund. De har rätt utrustning och kunskap för att göra det på ett säkert sätt utan att skada tänderna eller tandköttet.

Vad kostar det att ta bort tandsten på en hund?

Kostnaden för att ta bort tandsten på en hund kan variera beroende på flera faktorer, inklusive djurets storlek, graden av tandproblem och vilken veterinärklinik du besöker. Kontakta din lokala veterinär för att få en uppskattning av kostnaden.

Hur ofta ska man ta bort tandsten på hund?

Det rekommenderas att ta bort tandsten hos hundar regelbundet, vanligtvis var 6:e till 12:e månad. Frekvensen kan variera beroende på ditt djurs individuella behov och tandhälsa. Rådgör med din veterinär för att få rekommendationer baserat på din hunds specifika situation.

Artikeln är skriven av

Andra inlägg du kanske gillar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Rulla till toppen