Hundar är inte bara husdjur; de är en del av familjen. Med glada svansviftningar och hängivna ögon finns de alltid redo att visa oss sin värme och lojalitet. Men som alla familjemedlemmar kan de bli skadade och man behöver vara redo om det blir nödläge. I den här artikeln sammanfattar vi vad första hjälpen-lådan bör innehålla och vad som är viktigt att tänka på vid situationer där hunden är i nöd.
Viktigt att känna till hundens normala beteende
Det är viktigt att vara medveten om hundens normala beteende, inklusive kroppstemperatur, puls och andra vanliga vanor. Att känna till hur mycket din hund brukar äta, dricka, vila och även rörelsemönster, blir det någon förändring kan det vara indikation på problem.
Vad ska hundens första hjälpen-låda innehålla?
Precis som du har ett första hjälpen-kit för människor, bör du ha ett första hjälpen-kit för din hund. Detta kit bör inkludera:
- Sterila gasbindor och bandage
- Desinfektionsmedel
- Sax
- Pincett
- Tejp
- Termometer
- Engångshandskar
- Föremål för att skölja ögon eller sår
- Blodstoppande kompress
- Antiinflammatorisk salva
De vanligaste nödsituationerna för hund
Tid kan vara avgörande i akuta situationer, och att vara förberedd med kunskap är viktigt. Det finns också första hjälpen- och HLR-kurser för hundar som kan vara till nytta om man vill fördjupa sin kunskap.
- Sårskador och kraftiga blödningar
- Förgiftning
- Benbrott
- Chock
- Värmeslag
- Skador på ögat
- Andningssvårigheter
- Kramp
- Magproblem
Vad ska man göra vid de olika nödsituationerna?
Sårskador och blödningar
Om din hund får ett sår eller börjar blöda, är det viktigt att agera snabbt och stoppa blödningen. Tvätta såret noggrant med desinfektionsmedel och täck det med en steril gasbinda. Applicera tryck för att stoppa blödningen och håll din hund lugn.
Förgiftning
Om du misstänker att din hund har ätit något giftigt, kontakta omedelbart en veterinär. Försök att ta reda på vad din hund har ätit och ta med dig eventuell förpackning till veterinären.
Benbrott
Om du misstänker att hunden ett benbrott är det viktigt att förhindra rörelse så långt som möjligt. Håll hunden stilla genom att till exempel göra ett improviserat bandage. Ta den till veterinären så snabbt som möjligt.
Chock
Chock kan uppstå vid rädsla eller kraftig smärta. Om din hund verkar i chock, försök att hålla den varm och lugn. Försök reda ut varför hunden är hamnat i chock och kontakta en veterinär.
Värmeslag
Värmeslag kan uppstå vid fysisk aktivitet i hög värme eller om hunden till exempel sitter instängd i en varm bil. Flytta omedelbart hunden till en sval och skuggig plats och kyl ner den genom att använda svalt (inte kallt) vatten på kroppen, särskilt runt huvudet och tassarna. Kontakta omedelbart en veterinär eftersom värmeslag kan vara livshotande.
Skador på ögat
Skador på ögat kan uppstå på många olika sätt. Eftersom ögon är känsliga är det viktigt att undvika att röra eller gnida ögat om man misstänker en skada. Om det är möjligt, skydda hundens öga genom att använda ett försiktigt förband eller en skyddande krage. Åk genast till en veterinär som kan titta med professionella verktyg.
Andningssvårigheter
Om hunden får andningssvårigheter börja med att undersöka så att det inte finns några synliga blockeringar i hundens luftvägar. Finns det en blockering försök att ta bort den, om det går att göra det säkert. Försök att hålla hunden lugn och minska stressen i miljön runt omkring. Om andningssvårigheterna fortsätter, kontakta och besök omedelbart en veterinär.
Kramp
Kramp är ett tillstånd som kan uppstå vid förgiftning men också vid olika sjukdomar, eller vid kraftig fysisk ansträngning. Försök att hålla området runt hunden tyst och lugnt, undvik att röra hunden eller vara kring mun och ansikte. En hund i kramp vet inte vad den gör och kan därför bli farlig. Ta tid på hur länge krampanfallet pågår, och filma gärna om du har telefonen tillgänglig. Detta är viktig information till veterinären vid behandling. Upprepas krampanfallen eller håller i länge ska man kontakta veterinär direkt.
Magproblem
Magproblem är ett brett område och kan vara ofarlig men också högst akuta. Vid akuta besvär så se till att hunden är i en lugn miljö, ge den inte något att dricka eller äta. Ge inte någon medicin eller försök att behandla på egen hand om du inte är säker på orsaken till magproblemet.
Minimera risken för nödsituationer
Det bästa sättet att hantera nödsituationer är att förebygga dem. Här är några förebyggande åtgärder för att minimera risken för nödsituationer hos din hund:
- Känn din hund
- Hålla hunden vaccinationsstatus uppdaterad.
- Hålla hunden borta från farliga ämnen och föremål.
- Övervaka din hund när den är utomhus.
- Låt hunden bara umgås med kända och snälla hundar
- Träna din hund i grundläggande kommandon såsom ”sitt”, ”ligg”, och ”kom hit”, vilket kan vara användbart i nödsituationer.