Har du märkt att din hund dricker mer vatten än vanligt och behöver gå ut och kissa oftare? Det kan vara oroande när du ser en förändring i din hunds vanor. Det finns flera orsaker till att en hund kan börja dricka och kissa mer än vad som är normalt för dem. Några av dessa orsaker är helt ofarliga, medan andra kan vara tecken på att din hund inte mår bra.
Orsaker till ökad törst och kissande hos hundar
Ökad aktivitet och omgivningens temperatur
En vanlig orsak till att hundar dricker mer vatten och kissar oftare, som inte är kopplad till en sjukdom, är en ökning av deras fysiska aktivitet eller förändringar i deras omgivningstemperatur. Om en hund är mer aktiv än vanligt, till exempel under lek eller på grund av varmare väder, kan den dricka mer för att kompensera för vätskeförlusten genom svettning och andning. Detta leder i sin tur till att de behöver kissa oftare.
Sjukdomar som kan påverka drickande och kissande
Diabetes mellitus är en sjukdom som kan göra din hund törstigare eftersom kroppen försöker bli av med överskottsocker via urinen, vilket leder till mer drickande och kissande. Njursjukdom kan också orsaka att hundar dricker mycket och kissar ofta, då njurarna jobbar hårdare för att filtrera ut slaggprodukter från blodet. En annan möjlig orsak kan vara Cushings sjukdom, en hormonell obalans som ofta leder till ökad törst och kissande. Urinvägsinfektioner och inflammationer kan också påverka din hunds behov av att dricka och kissa, vilket kan upptäckas genom plötsliga beteendeförändringar och ökad orenlighet inomhus.
Betydelsen av näringsämnen och foder
Om din hunds diet inte är välbalanserad kan det leda till ökad törst och kissande. Typen av foder din hund äter spelar stor roll för dess vätskebehov. Torrfoder kan öka behovet av vattenintag jämfört med våtfoder, då det innehåller mindre vatten. En balans av näringsämnen är viktig; exempelvis kan ett överskott av salt öka törsten.
Diagnostik
Hur kan jag skilja på normalt och onormalt kissande inomhus hos min vuxna hund?
En vuxen hund som är rumsren bör inte börja kissa inomhus. Om detta sker, särskilt om det är upprepade gånger och på platser den brukar undvika, kan det vara tecken på att något inte står rätt till. Håll koll på när och var detta händer för att kunna ge tydlig information vid ett eventuellt veterinärbesök.
Vad kan förväntas hos veterinären?
När du besöker kliniken med din hund kan veterinären vilja ta blodprov och urinprov. Ultraljud och röntgen kan också behövas för att kika extra på organen. För att fastställa om din hund har feber, kan en temperaturmätning utföras. Exakt vad veterinären vill kontrollera kommer skilja sig från fall till fall.
Livsstilsfaktorer och förebyggande åtgärder
Vattenintag och aktivitetsnivåer
En hund bör normalt dricka cirka 25-50 ml vatten per kilo kroppsvikt per dygn. För aktiva hundar eller under varmare dagar är behovet större. Stress kan också få en hund att dricka mer än vanligt.
Förebyggande hälsovård och rutiner
En frisk hund är en glad hund! Årliga check-ups hos veterinären och vaccinationsprogrammet förebygger vissa sjukdomar som kan påverka både törst och urinering.
Du som hundägare kan förebygga problem genom att vara iakttagande på förändringar i vätskeintag, kissvanor och andra symptom som trötthet eller kräkning. Du känner din hund bäst och din instinkt och magkänsla är en bra guidning för din hunds välmående.
Rörlig och välmående hund? Ladda ned träningsguide – gratis!
Vi ger dig 7 enkla och effektiva övningar som du kan gör hemma med din hund – för välmående leder och muskler. Nu ingår ett träningsschema så att du kan hålla koll på hundens utveckling. Signa upp dig här!
Vanliga frågor
När det kommer till din hunds hälsa, är det bra att veta vad som är normalt och när det kan vara läge att bli lite extra uppmärksam. En ökad törst och frekvent kissande hos din fyrbenta vän kan vara naturligt i vissa fall, men det kan också peka på att något inte står rätt till.
Hur kan jag avgöra om min hunds ökade drickande och kissande är en anledning till oro?
Om du ser att din hund dricker mer än vanligt och behöver gå ut och kissa oftare, kan det vara bra att tänka på hur varmt det är ute eller om din hund har varit extra aktiv. Men om förändringarna kvarstår över tid eller blir värre, är det en bra idé att kontakta en veterinär för vidare råd.
Vilket beteende är normalt för en löptik när det gäller törst och kissande?
Under löptiden kan en tik visa ett lite annorlunda beteende, och det kan innefatta mer drickande och kissande. Detta är oftast inget att oroa sig för, men om du upplever att hennes beteende blir extremt eller varar längre än löptiden, kan det vara klokt att prata med exempelvis Djurens vårdguide eller din veterinär.
Vad bör jag göra om jag misstänker att min hund har en urinvägsinfektion?
Om du ser tecken som frekvent kissande, svårigheter att hålla sig, eller om din hund visar tecken på smärta när den kissar, kan det vara en urinvägsinfektion. Då är det bäst att boka in ett besök hos veterinären för en undersökning för att få rätt hjälp och behandling.