Att lämna sin hund ensam kan ibland vara en del av vardagen, men det är viktigt att känna till hur länge en hund kan vara ensam och vilken typ av träning som kan hjälpa dem att hantera ensamheten på ett tryggt och säkert sätt. Hundar är av naturen sociala djur och trivs bäst i sällskap, men det går att träna dem att klara av att vara ensamma under en viss tid när det verkligen behövs.
Enligt svensk lag finns det regler för hur länge en hund får vara ensam och otränade hundar – som valpar, gamla och sjuka hundar – behöver extra uppmärksamhet och rastning oftare. Det är viktigt att förstå hur hundar reagerar på ensamhet och hur du som hundägare kan hjälpa din hund att hantera denna tid på egen hand.
Tänk på att:
- Träna din hund att klara av att vara ensam på ett säkert och tryggt sätt.
- Följ svensk lag och rekommendationer för hur länge en hund får vara ensam.
- Valpar, gamla och sjuka hundar behöver extra uppmärksamhet och rastas oftare.
Vad säger lagstiftningen om att lämna en hund ensam?
Det finns regelverk som föreskriver att vuxna hundar bör rastas minst var sjätte timme dagtid. I Jordbruksverkets föreskrifter och allmänna råd om hållande av hund och katt (SJVFS 2019:28) finns bestämmelser för hur hundar ska skötas.
Hundar är flockdjur och lagstiftningen erkänner detta genom att betona vikten av social kontakt för både vuxna hundar och valpar. Till exempel ska hundar ha möjlighet till social interaktion med människor eller andra hundar under några timmar varje dag genom aktivering, rastning eller annan sysselsättning.
För hundvalpar under 4 månader gäller särskilda regler. De får endast lämnas helt ensamma kortare stunder, eftersom de behöver mer uppmärksamhet och omsorg än vuxna hundar. Rastning av hundar bör ske minst var sjätte timme dagtid, och för valpar och äldre hundar bör rastning ske ännu oftare för att tillgodose deras behov.
En annan viktigt del av lagstiftningen är att hundar ska få tillsyn minst två gånger om dagen. Det betyder att även om du behöver lämna hunden ensam ibland, är det viktigt att någon kontrollerar hur den mår och ser till att den är ordentligt rastad. I praktiken sker oftast tillsynen mer än två gånger om dagen, eftersom hundar behöver rastas minst var sjätte timme, det vill säga åtminstone tre gånger om dagen.
Sammanfattningsvis, det är viktigt att följa Jordbruksverkets föreskrifter och allmänna råd för hundens välmående och betona social kontakt, rastning och tillsyn. Det är viktigt att vi som hundägare tar vårt ansvar och säkerställer att våra hundar får den omvårdnad och kärlek de förtjänar.
Hur reagerar hunden på ensamhet?
Många hundar kan uppleva problem när de är ensamma. Det är inte ovanligt att hundägare möts av förstörda möbler eller tapeter, eller att grannar klagar på att hunden ylar. Det ligger stor ångest bakom sådant beteende, och det ska givetvis tas på allvar. Men även hundar som inte är utåtagerande kan må dåligt i det tysta.
Tecken på att din hund har svårt att hantera ensamhet är exempelvis:
- Den tuggar på dina ägodelar, t.ex. dina skor.
- Den krafsar på dörren eller väggarna.
- Den förstör stoppade möbler eller sin hundsäng.
- Den ylar och skäller.
- Håglöshet och deppighet – hunden drar sig undan mer, leker mindre, eller är mer kontaktsökande.
- Den har mycket överskottsenergi.
- Den blir mer bångstyrig och kan ha ”glömt” kommandon eller hur den ska uppföra sig.
Om sådana här tecken dyker upp efter att du nyligen gjort en förändring i dina rutiner, så att hunden lämnas ensam mera, så är det troligen så att det är orsaken till att den mår dåligt och vantrivs. Det är viktigt att ta denna situation på allvar och jobba på att förbättra hundens förmåga att hantera ensamhet. Genom träning och tålamod kan du hjälpa din hund att känna sig trygg och lugn även när den är ensam.
Valpar, gamla och sjuka hundar
Att veta hur länge en hund kan vara ensam är viktigt för att säkerställa att din hund mår bra och inte utvecklar eventuell separationsångest. För valpar, gamla och sjuka hundar måste man vara extra försiktig när det gäller hur länge de lämnas ensamma.
Valpar under fyra månader bör enligt lag inte lämnas ensamma mer än korta stunder. Det är viktigt att träna valpen att vara ensam så snart den känner sig hemmastadd i sin nya familj. En valp över fyra månader får vara hemma ensam max 2 timmar om dagen. Under fyra månader är det bara korta stunder som gäller. Valpar är inte vana vid att vara ensamma hemma, de behöver kissa oftare och kan utveckla separationsångest.
För äldre hundar är det också viktigt att ta hänsyn till deras behov. De kan behöva rastas oftare och kanske inte klarar att vara ensamma lika länge som en yngre hund. Det är bra att ha koll på sin hunds ålder och individuella behov för att säkerställa att den inte mår dåligt när den är ensam hemma.
Sjuka hundar kräver extra uppmärksamhet och vård, och det är viktigt att följa veterinärens råd när det gäller hur länge de kan vara ensamma. Om hunden behöver mediciner eller särskild tillsyn, är det viktigt att anpassa tiden de spenderar ensamma för att inte riskera deras hälsa och välmående.
Att tänka på hundens individuella behov och ålder är en viktig del i att vara en ansvarsfull hundägare. Genom att göra detta kan vi säkerställa att våra fyrbenta vänner mår bra och trivs i sina hem, även när de är ensamma för en stund.
Alternativ till att lämna hunden ensam
Det är viktigt att utforska alternativ för att inte lämna hunden ensam under långa perioder. Här kommer några förslag på hur du kan göra det lättare för både dig och din hund när du inte är hemma.
Hunddagis: Ett hunddagis kan vara utmärkt för att ge din hund sällskap, aktivitet och social interaktion med andra hundar. Många hunddagis anpassar aktiviteter och lek utifrån hundens ålder, ras, storlek och personlighet.
Daghusse/matte: Om du inte vill lämna din hund på hunddagis kan en daghusse eller dagmatte vara ett bra alternativ. Denna person kan komma hem till dig eller ta hand om hunden i sitt eget hem, och se till att hunden får promenader, lek och sällskap under dagen.
Grannar och vänner: Be grannar eller vänner om hjälp med att kolla till din hund och ta ut den på promenader under dagen. Det kan vara ett bra sätt att skapa en större gemenskap och ge din hund fler kontakter.
Hundpromenadservice: Om du har svårt att hitta någon i din närhet som kan hjälpa till med din hund, kan en professionell hundpromenadservice vara en lösning. Hundvakterna kommer hem till dig och tar ut din hund på promenad, sköter rastning, och ser till att hunden får en stunds sällskap och motion.
Arbeta hemifrån eller flexibla arbetstider: Om möjligt, överväg att arbeta hemifrån några dagar i veckan eller förhandla om flexibla arbetstider med din arbetsgivare. På så sätt kan du minimera tiden din hund behöver vara ensam och självständigt planera in promenader och aktivering för din fyrbenta vän.
Genom att överväga dessa alternativ kan du hitta en lösning som passar både dig och din hunds behov, och därmed skapa en trygg och anpassad miljö för hunden när du inte är hemma.
Vanliga frågor
Vad säger lagen om att lämna en hund ensam i bilen?
Lagen säger att du inte får utsätta din hund för lidande, vilket innebär att du måste tänka på både temperatur och hur länge hunden lämnas ensam i bilen. Under varma sommardagar kan temperaturen inuti en bil stiga snabbt, och detta kan leda till värmeslag och dödsfall hos hundar, så lämna inte hunden ensam i bilen om det är för varmt och tänk på att temperaturen i bilen blir så mycket högre än utomhus under sommaren. Det är viktigt att alltid parkera i skuggan, ha öppna fönster för att skapa en bra luftcirkulation och kontrollera din hund regelbundet för att undvika problem.
Kan man lämna två hundar ensamma hemma längre än en hund?
Även om hundar är flockdjur och kan ha nytta av att ha varandras sällskap när de är ensamma, är det inte en garanti för att de klarar av att vara ensamma längre tider bara för att de är två. Varje hund är en individ, och deras förmåga att hantera ensamhet varierar. Det är viktigt att träna varje hund individuellt för att känna sig trygg i sin ensamhet och följa rekommendationerna om att inte lämna hundar ensamma längre än 4-5 timmar per dag.
Om du har två hundar som trivs bra tillsammans och du känner att de kan hjälpa varandra att må bra under tiden de är ensamma, kan det vara en fördel. Men kom ihåg att det alltid är viktigt att följa rekommendationer och lagar, samt att se till att varje hund individuellt klarar av perioder av ensamhet.