Hundens kropp är fantastisk, ett komplext system som samverkar för att ge hunden ett aktivt liv. Hundens leder och muskler utgör fundamentet för hundens rörelse, förståelsen för hur för hur det fungerar och hur man vårdar dem på bästa sätt är avgörande för att kunna ge hunden ett lång, friskt och aktivt liv. I den här artikeln hittar du vanliga frågor och svar om hunden leder och muskler.
Vad är en led?
Förenklat kan man säga att en led är mellanrummet mellan två ben, men egentligen består leden av flera olika delar som tillsammans bildar ett ledkomplex.
Vad är det som skapar rörelse i hundens kropp?
Det är leder, senor och muskler som skapar rörelse i kroppen. Musklernas och ledernas funktion och välmående är därför en grundförutsättning för att vi ska ha en välmående hund.
Vilka är de vanligaste ledproblem som hundar kan drabbas av?
Hundar kan drabbas av olika ledproblem, inklusive artros (ledinflammation), höftledsdysplasi (dålig passform mellan lårbenet och höftbenet), armbågsdysplasi (ledproblem i armbågsleden) och korsbandsskador.
>>> Läs också artikeln ”Sanningar och myter om hundens artros”
Hur kan jag hjälpa till att hålla min hunds leder och muskler friska?
För att främja friska leder och muskler hos din hund är det viktigt att ge dem regelbunden motion och träning. Undvik övervikt, eftersom överskott av vikt kan öka belastningen på lederna. Ett näringsriktigt foder och ledtillskott kan också stödja muskel- och ledhälsa.
Hur kan jag förebygga skador på min hunds leder under träning eller aktivitet?
För att förebygga skador är det viktigt att gradvis öka intensiteten och varaktigheten av träningen. Se till att din hund värms upp ordentligt innan aktiviteten och att den får tillräcklig vila efteråt. Undvik överdriven belastning och se till att underlaget är lämpligt för aktiviteten. Tänk att varje träningspass ska delas in i tre faser – uppvärmning, träning/aktivitet och nedvarvning
Hur kan jag se att min hund kan ha led- eller muskelproblem?
Tecken på led- eller muskelproblem inkluderar haltande, stelhet, minskad rörlighet, ovilja att hoppa eller klättra, smärtsamma reaktioner vid beröring och förändrad gångstil. Om du märker några av dessa tecken bör du rådgöra med en veterinär för utvärdering och behandling.
Varför bör man ge ett ledtillskott?
Leden har ett stort näringsbehov. De flesta av dessa ämnen kan hunden producera själv, men i många fall inte tillräckligt för vad leden behöver. Det kan vara hundar som tränar hårt, har en skada (som inte alltid märks) eller att den kroppsegna produktionen avtar med åldern.
>>> Läs också artikeln ”5 anledningar till att du ska ge hunden tillskott”