Magkatarr och orolig mage blir inte bara vanligare hos människor utan även hos våra fyrbenta vänner. Följden blir ofta kräkningar och illamående, gräsätande och stress hos hunden. Hos vissa är magproblemen konstanta, och hos vissa kommer det och går.
Vad är magkatarr?
Magkatarr innebär att hundens magslemhinna är inflammerad. Människor med magkatarr beskriver en brännande känsla i magen, smärta, obehag och illamående. För hunden kan man anta att känslan är densamma.
Symptomen på magkatarr är kräkningar, men också närliggande beteenden och tecken på illamående som att hunden hulkar, smaskar, rapar och äter mycket gräs. Även buksmärta och minskad aptit kan vara tecken på magkatarr, eller dålig andedräkt. Man brukar dela upp magkatarr i två olika sorter – akut och kronisk. Kronisk magkatarr är det om symptomen och magkatarren pågår i mer än tre veckor.
Magkatarr kan uppstå när hunden fått i sig något som den inte riktigt tål, eller en överkänslighet mot fodret som den äter. Om främmande föremål fastnat i magsäcken kan det också ge uppkomst till magkatarr. En vanlig anledning till magkatarr är också starka läkemedel, som till exempel antiinflammatorisk medicin och vissa typer antibiotika. Börjar hunden kräkas av sin medicin är det viktigt att avsluta kuren och kontakta veterinären.
Hjälp hunden till en harmonisk mage
Samma symptom som för magkatarr kan också vara ett tecken på generell obalans i magen hos hunden. En orolig, upprör, uppblåst mage kan ge uttryck som en hel del gaser och fisar men också som dålig och illaluktande andedräkt. Hos vissa individer är det konstant och hos andra kan det komma och gå. Då är ett bra och effektivt tips att ge naturligt tillskott med islandslav, spirulina och grönläppad mussla. Det lugnar magen och har antiinflammatoriskt egenskaper vilket hjälper till att läka eventuella infektioner. Många hundägare vittnar om stor skillnad på hundens mående och där magen blir harmonisk och välmående efter att man börjat ge naturliga tillskott som till exempel Fresh Breath.
När hunden får kräkningar eller andra symptom ska man alltid rådgöra med veterinär!