Hundens överviktig – en källa till sjukdomar och ledproblem

Uppskattningsvis är omkring 30 procent av alla hundar överviktiga. En siffra som gör det till en av de största hälsoriskerna för våra fyrbenta kompisar. 

Övervikt sliter inte bara på leder och muskler, det kan också bidra till följdsjukdomar som diabetes, hjärtproblem eller leversjukdomar. Som husse och matte har vi ett viktigt uppdrag att ta hand om hunden och se till att den håller sin idealvikt. Då ger vi dem möjligheten till ett långt, välmående och lyckligt liv.

Orsak till övervikt

Övervikt är aldrig ett problem som orsakas medvetet av husse eller matte. Man har svårt att se hunden hungrig eller motstå de tiggande ögonen vid diskbänken eller matbordet. Av välvilja ger vi hunden en extra godbit då och då, utöver de kompletta fodergivorna som hunden äter under dagen. De där extra belöningar blir snabbt många fler kalorier än vad vi tror och resulterar i en hund som går upp i vikt, har svårare att röra sig, blir tröttare och som på lång sikt kan få hjärt- och leversjukdomar och ledslitage som artros.  

Precis som för oss människor måste motionen ökas om man äter mer, annars måste matintaget minska. Enkel matematik i teorin men kan vara svårare att förhålla sig till i verkligheten. Vikt och hur lätt man lägger på sig kilon är individuellt även hos hundar. 
Därför är det viktigt att titta på hunden varje dag, känna över mage och midja. Då ser man förändring i vikt snabbt och kan justera matmängden, eller öka motionen.

En liten extra godbit då och kan väl knappast skada? De där ögonen som tigger vid matbordet kan jag inte motstå, och hunden kan ju inte gå hungrig hela dagen… Känner du igen dig? 

Kan hundar känna hunger?

”Min hund är ju hungrig hela tiden” – är en vanlig kommentar från hundägare. Det leder ju till frågan om hunden känner hunger och mättnad? Vikt, förbränning och hunger är högst individuellt hos hunden, men skiljer sig också mellan raser. Labradoren är allmänt känd för att alltid vara hungriga och äta allt som erbjuds. Medan andra raser är mer petiga och till och med kan matvägra. Med andra ord finns det hundar som helt saknar mättnadskänsla och därför äter till dess att maten är slut, oavsett mängd. Men det finns även hundar som slutar självmant när de är nöjda. Det finns också hundar som kan gå flera dagar utan mat och känna hunger. Generellt kan man säga att hunden är ett överlevande djur som självmant inte kommer svälta ihjäl, har man en hund som inte äter bör man uppsöka veterinär för att undersöka så att hunden inte är sjuk.


Titta på hunden varje dag, känna över mage och midja,
då ser du förändring i vikt och kan justera matmängden,
eller öka motionen.

Risker med övervikt

Några få extrakilon kan man lätt tro inte gör någon skillnad för hunden, men ta en medelstor hund med idealvikt på 15 kilo. Bara 3 kg övervikt på en hund i den här storleken innebär 20 procent av hundens totala vikt. Veterinärer brukar benämna det som fetma hos hund när individen väger 20 procent mer än sin idealvikt, och övervikt är när hunden väger 10 procent mer än sin idealvikt.

Precis som övervikt hos oss människor så sliter övervikt på hjärta, lungor och inte minst leder och ligament. Diabetes är också en vanlig följdsjukdom efter längre tids övervikt.

Hos en hund med idealvikt på 15 kilo, innebär 3 extrakilon
20 procents övervikt och klassas som fetma.

Artros eller artrit som följd av övervikt

Det absolut bästa sättet att förebygga ledproblem är att bygga en bra muskelmassa och en god kondition, något en överviktig hund har svårt för. Undersökning på människor visar att en kraftigt överviktig person löper åtta gånger större risk att drabbas av artros i knäna än en normalviktig person. 

Men oavsett om hunden har artros eller artrit på grund av sin övervikt eller diagnoserades med det innan av andra orsaker så är övervikt en förvärrande faktor. En hund som redan har artros eller artrit i lederna får ett förvärrat sjukdomsförlopp med övervikt. De extra kilona ger ökad belastning som kroppen inte är skapt för och som lederna inte kan bära upp. Artros och artrit gör det ännu svårare att röra på sig, och det gör det svårare att öka motionen som är det allra bästa sättet för hunden att gå ner i vikt.

Det blir en ond cirkel och vägen till idealvikten och en välmående hund känns i dessa fall lång och jobbig. Då kan ledtillskott vara ett bra komplement, till exempel Stay Flexible som är innehåller hög halt av grönläppad musslan som är antiinflammatorisk. Enkelt beskrivet smörjer den hundens leder och bibehåller ledernas rörlighet och flexibiltet. 


Få ner hunden i vikt – banta hunden

En hund som gillar mat kommer inte säga nej och sluta äta. En hund kan inte sätta gränser för sig själv. Därför måste du som ägare ta ansvar och se till att hunden får i sig det som den behöver, och inte mer än det. Det finns några enkla sätt för att få hunden att gå ner i vikt.

  • Öka motion. Gå successivt längre promenader, lek tillsammans eller träna.
  • Ge samma mängd mat men fler portioner på dygnet.
  • Minska de där extra belöningarna mellan matmålen.
  • Låt hunden arbeta för sin mat. Till exempel söka efter den på gräsmattan eller spåra sig fram. Det ökar hundens välbefinnande.

Hur vet man att hunden är normalviktig?

  • Revbenen är lätta att känna och syns med ögat
  • Begränsat med fett över revben och svansrot
  • Tydlig markerad midja sett uppifrån


Visste du att…

Hundens magsäck är mycket elastisk och kan töjas upp till fem gånger i volym från det att den är tom till det att den är full. Det härstammar från hundens anfader vargen som kan gå många dagar utan mat och sedan äta ett skrovmål när de lyckats fälla ett byte.

Artikeln är skriven av

Andra inlägg du kanske gillar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen