Sök
Stäng denna sökruta.

Kan hundar äta potatis? Det du behöver veta innan du serverar potatis till din hund

Det är vanligt för framförallt förstagångshundägare att fråga om det är säkert att ge potatis till sina hundar. Det finns några punkter att tänka på innan servering, så låt oss gå igenom vad de är.

Är potatis säkert att äta för hundar?

Kokt eller bakad potatis är säker att äta för hundar.

Däremot ska du inte ge din hund rå potatis då det är svårt för hunden att smälta. Symptom på att hunden fått i sig rå potatis kan vara kräkningar, diaré, yrsel och kramper.

Du ska heller inte servera de gröna delarna av potatisen, då det gröna kan innebära förhöjd nivå av de giftiga glykoalkaloiderna solanin och chakonin. Glykoalkaloidförgiftning kan bland annat orsaka stelhet i leder, magsmärta, diarré och allmänt försämrat allmäntillstånd.

Potatisens näringsinnehåll

En giftfri kokt/bakad potatis går utmärkt att servera till din hund, och innehåller nyttigheter som:

 • Kolhydrater: Ger energi till din hund.
 • Protein: Viktigt för muskelunderhåll och tillväxt.
 • Fiber: Bra för matsmältningen.
 • Mineraler: Som vitamin C, vitamin B6, folsyra, järn och kalium.

Nyckelvitaminer i potatis

 • Vitamin C: För immunförsvaret och hudens hälsa.
 • Vitamin B6: Viktigt för nervsystemet och hormonbalansen.
 • Folsyra: För cellernas tillväxt och utveckling.

Rätt mängd potatis till din hund

Om du vill inkludera potatis i din hunds kost, bör det göras gradvis och som en liten del av deras totala intag. Alla nya livsmedel kan påverka din hunds mage, så därför är det bäst att introducera potatis långsamt.

Portionsstorlek efter hundstorlek

 • Liten hund (upp till 10 kg): Börja med en liten bit, motsvarande en eller två tärningar, för att se hur din hund reagerar.
 • Mellanstor hund (10-25 kg): En bit motsvarande storleken på en normal spelkub kan räcka.
 • Stor hund (25 kg och uppåt): Kan ha två till tre bitar av samma storlek som en spelkub.

Tillagning och serveringstips

Säker tillagning av potatis

Innan du ger din hund potatis är det viktigt att den är tillagad på rätt sätt. Koka, baka eller ånga potatisen tills den är mjuk utan att tillsätta salt eller kryddor. Se till att potatisen svalnat ordentligt innan du låter din hund smaka.

Kreativa sätt att inkludera potatis i hundens kost

Potatis kan vara en god och näringsrik del av din hunds kost om den ges i måttlig mängd. Du kan till exempel mosa potatisen och blanda den med din hunds vanliga mat för extra textur och smak. Ett annat sätt är att göra små potatisbollar som ett roligt och aptitligt tillskott till hundens träningspass. Kom ihåg att potatis aldrig ska ersätta huvuddelen av hundens kost utan endast vara ett komplement.

 • Mosa och blanda: Mosa kokt potatis och rör ner den i hundens vanliga mat.
 • Potatisbollar som belöning: Använd små mängder mosad potatis formade till bollar som belöning när du tränar kommandon.
 • Ersätt inte huvudfodret: Använd potatis som ett tillbehör, inte som hundens primära föda.

Vanliga frågor

Är det säkert för hundar att äta kokt potatis?

Ja, det är säkert för din hund att äta kokt potatis, förutsatt att den är helt avsvalnad, inte är grön och serveras utan tillsatt salt eller kryddor. Potatis bör ges i måttliga mängder som en del av en välbalanserad kost.

Kan potatisskal vara skadligt för hundar?

Det är bäst att undvika att ge potatisskal till din hund eftersom det kan vara svårt för dem att smälta. Dessutom kan gröna eller groddande delar av skalet innehålla giftiga ämnen.

Vilka livsmedel är giftiga för hundar?

Vissa livsmedel som är skadliga för hundar inkluderar choklad, xylitol, lök, vitlök, druvor och russin. Läs mer om livsmedel att undvika i den länkade artikeln.

Hur hanterar man saltförgiftning hos hundar?

Om du tror att din hund har fått i sig för mycket salt, är det viktigt att omedelbart ta den till veterinären. Att ge hunden tillgång till färskt vatten kan också hjälpa till att späda ut saltet i kroppen.

Är sötpotatis bättre för hundar än vanlig potatis?

Sötpotatis anses vara ett hälsosammare alternativ än vanlig potatis för hundar, då den är rik på fiber och vitamin A. Den ska precis som potatis kokas och serveras utan kryddor.

Vilka grönsaker är nyttiga och vilka är farliga för hundar?

Nyttiga grönsaker för din hund inkluderar morötter, gröna bönor och exempelvis gurka. Undvik grönsaker såsom lök, vitlök och vissa sorters svamp som kan vara giftiga för hundar.

Artikeln är skriven av

Andra inlägg du kanske gillar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Rulla till toppen