Sök
Stäng denna sökruta.

Resa med hund – Åka bil, flyg och tåg med din hund

Att resa med hund kan vara en rolig upplevelse för både dig och din hund. Innan du ger dig av är det bra att känna till de regler och förhållanden som gäller för hundar på resande fot, oavsett om ni ska åka bil, tåg, flyg eller båt. 

Planering inför resan med hunden

Om det är första gången du reser med din hund är det en del att tänka på, och du har säkert redan funderat på fördelar och nackdelar med olika transportmedel. Ovanpå det tillkommer förberedelser som att gå igenom packlista och boka eventuella biljetter och boende.

Välja transportmedel

Ditt första steg är att välja det transportmedel som passar bäst för din hunds behov. Om du åker bil, se till att hunden är säker och bekväm. Ett hundbälte eller en transportbur kan vara bra alternativ. Tåg tillåter ofta hundar, men kolla reglerna då det kan variera beroende på tågoperatören. Flygresor kräver mest planering, då hundens storlek och ras kan påverka om de kan flyga i kabinen eller som specialbagage. Kontakta flygbolaget i god tid för att förstå deras policyer.

Bokning och förberedelser

När transportmedlet är valt är nästa steg att säkerställa att alla bokningar är gjorda, inklusive eventuella husdjursvänliga boenden. Dubbelkolla att hunden är välkommen och att det inte finns några extra avgifter eller regler som kommer överraska dig. Uppdatera din hunds ID-märkning med aktuell information och försäkra dig om att alla vaccinationer är uppdaterade. Vissa destinationer kan kräva specifika vaccinationer eller hälsointyg, så kontrollera detta i god tid.

Packlista för hunden

När det kommer till packningen, gör en lista för att inte glömma något viktigt. Inkludera hundens mat, vatten, skålar, koppel, hundpåsar, godis, leksaker, och ett favorittäcke för trygghet. Glöm inte eventuell medicinering och en första hjälpen-låda särskilt anpassad för husdjur.

 • Foder: Anpassat efter längden på din resa och lite extra ifall förseningar uppstår.
 • Vatten: En bärbar flaska och skål för regelbundet intag.
 • Sovplats: Ett litet täcke eller kudde för komfort.
 • Säkerhet: Halsband med ID och uppdaterad chip-info.
 • Hälsa: Mediciner, vaccinationer, och en enkel första hjälpen-låda.
 • Hygien: Hundpåsar, fuktiga servetter, och en liten handduk.

Under resan

När du reser med din hund tänker du förstås på hundens mående och säkerhet. Om det är en längre resa behöver du även ha koll på hundens matvanor och aktivitetsbehov.

Hantering av hundens ångest

Hundar kan känna sig nervösa när de är på nya platser eller under transport. Här är några tips för att hjälpa din hund att känna sig tryggare:

 • Skapa en bekväm plats i fordonet med filt och favoritleksaker.
 • Begränsa eventuellt matintaget före resan för att undvika illamående (det här gäller framförallt om din hund råkat ut för det förut.
 • Om du kan, ta pauser under resan för att hunden ska kunna sträcka på benen och göra sina behov.

Matschema och motion

En regelbunden rutin är viktig för hundens hälsa, även när ni reser. Försök att hålla koll på:

 • Kvaliteten och mängden av maten. Ta med hundens vanliga foder för att undvika magbesvär.
 • Om du reser med bil kan regelbundna rastningar och promenader va aktuella för att göra resan enklare för din hund.

Säkerhet och första hjälpen

Att vara förberedd på olyckor kan göra en stor skillnad.

 • Använda en godkänd säkerhetssele eller transportbur anpassad för din hunds storlek.
 • Ha med dig ett första hjälpen-kit för hundar som inkluderar bandage, desinficeringsmedel och pincett.
 • Ha telefonnummer till närmaste veterinär lättillgängligt.

Ankomst och anpassning

Här är några tips för hur du kan göra ankomsten och anpassningen så smidig som möjligt för din hund.

Skapa en egen plats för din hund

När du och din hund har anlänt till ert boende är det första steget att skapa en bekant och säker plats för din hund. Börja med att hitta en plats för hundens säng eller filt som är lugn och inte i vägen. Det kan vara bra att ta med en favoritleksak eller ett tuggben som din hund associerar med hemmet för extra tröst.

 • Säker plats: Välj en tyst och lugn hörna för hundens säng eller filt.
 • Personliga tillhörigheter: Ta med föremål som känns bekanta för din hund, som en leksak eller filt.
 • Rutiner: Försök att hålla fast vid rutiner såsom matning och promenader, eftersom det ger din hund struktur.

Utforska det nya området

Att låta din hund utforska det nya området är ett nyckelmoment för att den ska känna sig hemma. Börja med korta promenader i närområdet så att din hund gradvis kan bekanta sig med nya ljud och dofter. För att göra utforskandet till en positiv upplevelse, var uppmärksam på din hunds beteende och ta det lugnt.

 • Korta promenader: Börja med korta turer nära ert boende.
 • Observera din hund: Var uppmärksam på tecken på stress eller obehag.
 • Belöningar: Använd gottis för att förknippa det nya med positiva upplevelser.

Vanliga frågor

För att göra din resa med hunden så smidig som möjligt är det viktigt att ha rätt papper i ordning och känna till de regler som gäller.

Vilka vaccinationer behöver min hund ha för att resa inom Europa?

För att resa med din hund inom Europa krävs det att hunden är vaccinerad mot rabies. Vaccinationen måste ha getts minst 21 dagar innan resan. Det är även viktigt att se till att vaccinationerna är aktuella och stämmer överens med de gällande reglerna för de specifika länderna ni ska besöka.

Vad är kraven för inresande hundar till Sverige från ett annat EU-land?

När du tar med dig hunden till Sverige från ett annat EU-land ska hunden ha ett EU-pass för sällskapsdjur. Hunden behöver vara id-märkt med ett mikrochip. Det är viktigt att eventuella vaccinationer har getts på rätt sätt och i tid innan inresan.

Hur fungerar tullbestämmelserna när man reser med hund till Sverige?

Tullbestämmelserna kräver att du alltid anmäler till Tullverket när du reser med hund in i landet. Detta görs enklast vid en röd tullpunkt om du anländer till Sverige via flyg eller båt. Om du anländer med bil finns särskilda tullvägar du måste ta.

Vilka dokument bör jag ha med mig när jag flyger med hund på SAS eller annat flygbolag?

När du flyger med exempelvis SAS bör du ha med dig hundens EU-pass, intyg om aktuell rabiesvaccination och eventuella övriga hälsointyg eller dokument som kan krävas för de länder du reser till eller igenom. Dubbelkolla alltid flygbolagets specifika regler innan avresan.

Hur avmaskar jag min hund korrekt innan en resa inom EU?

För en resa inom EU måste vissa länder ha ett intyg på att hunden är avmaskad mot dvärgbandmask. Avmaskningen ska göras av en veterinär 24–120 timmar innan inresa och det ska stämplas i hundens EU-pass.

Hur ser jag till att min hund har det bekvämt och säkert under en bilresa?

Se till att din hund har en trygg plats i bilen, antingen i en välventilerad transportbur eller med användning av säkerhetsbälte anpassat för hundar. Ta regelbundna pauser under färden så att hunden kan rasta och dricka vatten. Håll bilen sval och se till att aldrig lämna hunden ensam i bilen på varma dagar.

Artikeln är skriven av

Andra inlägg du kanske gillar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Rulla till toppen