Skendräktighet hos hundar är något som ofta berör både hundägare och deras fyrbenta vänner. När en hund visar tecken på dräktighet utan att faktiskt vara gravid kallas det skendräktighet. Det är vanligt hos vissa hundraser och kan drabba tikar i alla åldrar. Skendräktighet kan vara förvirrande för hundägare, och det är därför viktigt att förstå vad som orsakar dessa symtom och hur man kan hjälpa sin hund att må bättre.
Varför blir tiken skendräktig?
Skendräktighet, även kallat pseudograviditet, inträffar när en hund uppvisar tecken på graviditet trots att den inte är dräktig. Detta kan bero på hormonella obalanser hos tiken. Efter tikens löp har nivåerna av hormonerna progesteron och prolaktin en tendens att öka. Om prolaktin-nivåerna förblir höga efter ägglossningen kan detta leda till skendräktighet.
Tikens kropp kan svara på dessa hormonella förändringar genom att utveckla symtom som liknar de under en verklig graviditet. Några av dessa tecken kan inkludera förändringar i beteende, som att bädda och visa aggression, samt fysiska förändringar såsom ökad vikt och mjölkproduktion.
För att hjälpa din tiks kropp att återgå till sitt normala tillstånd finns det en del åtgärder som du kan vidta. Det kan innebära att minska mängden mat som du ger henne eller att byta till ett mindre näringsrikt foder för att bibehålla hennes vikt. Detta bör dock alltid ske i samråd med din veterinär. Du kan också erbjuda extra mental stimulans och motion för att distrahera henne från skendräktighetssymtomen.
Det är viktigt att komma ihåg att även om skendräktighet kan vara besvärligt för både dig och din hund, är det ett naturligt tillstånd som oftast inte kräver medicinsk behandling. Om du är orolig över din hunds symtom eller beteende, är det alltid bäst att konsultera med en veterinär för att säkerställa att det inte finns några underliggande hälsoproblem som behöver uppmärksammas.
Ta del av 3 effektiva massageövningar som du kan göra med din hund hemma. Massage är ett effektivt sätt att underhålla hundens muskler för ett aktivt hundliv, och en kärleksfull aktivitet som stärker bandet mellan dig och din hund. Signa upp dig här!Massage för hunden: Ladda ned guide för hemmamassage – gratis!
Tecken och symptom på en skendräktig hund
Fysiska tecken
När det gäller skendräktighet hos hund kan du märka flera tydliga fysiska tecken. En av de mest uppenbara förändringarna är en förstorad mjölkstockning, som kan bli svullen och spänd. Detta beror på att hundens kropp tror att den är dräktig och börjar producera mjölk. Du kan också se förändringar i hundens kön eller analområden. De kan bli röda eller svullna, vilket också kan orsaka irritation och obehag för hunden.
Beteendeförändringar
Utöver de fysiska tecknen kan du också märka beteendeförändringar hos din hund. En skendräktig hund kan visa ökad rastlöshet och bli mer kärleksfull än vanligt. Det är också vanligt att hunden visar tecken på att vilja skapa ett ”bo” genom att samla och stapla leksaker, kuddar eller filtar.
Hundar som är skendräktiga kan också ändra sina matvanor. Detta kan innebära snabbare viktökning eller viktminskning samt minskad eller ökad aptit. Det är viktigt att övervaka din hunds ätvanor och vikt för att säkerställa att hon får tillräckligt med näring och för att upptäcka eventuella hälsoproblem tidigt.
En annan beteendeförändring att hålla ögonen öppna för är överdriven slickning av sig själv eller andra. Detta kan vara ett tecken på att hon känner sig obekväm på grund av skendräktigheten.
Kan man hjälpa tiken vid skendräktighet?
Skendräktighet hos hundar är ett fenomen som kan uppträda hos tikar efter en löpperiod. Det är inte ovanligt och innebär att tiken uppvisar tecken på dräktighet, trots att hon inte är gravid.
Symtomen vid skendräktighet kan variera, men de vanligaste tecknen innefattar förändringar i beteendet, så som att bli mer omhändertagande och uppmärksamhetssökande. Fysiska förändringar kan också uppkomma, så som att mjölkkörtlarna sväller och tiken till och med kan producera mjölk.
För att hjälpa tiken vid skendräktighet är det viktigt att förstå att detta är en naturlig process som ofta beror på hormonella obalanser. Det är därför viktigt att ge tiken stöd och trygghet under denna period. Här följer ett par tips på hur du kan hjälpa din tik vid skendräktighet:
Minska stimulansen av mjölkkörtlarna: Undvik att peta eller klappa på tiken över mjölkkörtlarna, eftersom det kan öka mjölkinduktionen ytterligare. Om mjölkkörtlarna är mycket spända och besvärande för tiken, kan du försöka att lindratrycket genom kyla och kompression, men det är bäst att göra detta i samråd med veterinär.
Utfodring: Se över tikens kost och minska eventuellt fodermängden något, utan att hon går hungrig. Foder med lägre energidensitet, som ett ”light”foder, kan underlätta och samtidigt se till att tiken får i sig alla nödvändiga näringsämnen.
Motion och aktivering: Se till att din tik får tillräckligt med motion och mental stimulans under denna period, eftersom att sysselsättning kan bidra till att minska tecknen på skendräktighet. Promenader, lek, och problemlösning är bra exempel på aktiviteter som kan hjälpa din tik att fokusera på annat än skendräktighetstecknen.
Omvårdnad: Ge din tik extra omsorg och uppmärksamhet under denna period, så att hon känner sig trygg och omtyckt. Genom att vara uppmärksam och stöttande kan du vara en stor hjälp för din tik under skendräktigheten.
Om symptomen inte avtar efter några veckor, eller om de förvärras, bör du kontakta veterinären för en närmare undersökning och rådgivning.
Undersökning och eventuell behandling/medicinering
Skendräktighet hos hund är ett fenomen som kan uppstå efter löpet, och innebär att hunden visar tecken på att vara dräktig trots att den inte är det. Symptom kan inkludera förändrat beteende, känslighet, och mjölkproduktion. Det är viktigt att hålla ett öga på din hund och agera om du märker av dessa symptom.
Om du misstänker att din hund lider av skendräktighet bör första steget vara att kontakta veterinären för en undersökning. Veterinären kommer att göra en klinisk kontroll och eventuellt komplettera med ultraljud för att fastställa om hunden verkligen är skendräktig eller om det finns en annan orsak till symptomen.
För lindring av skendräktighetssymptom kan veterinären ordinera medicinering. Exempel på sådana medel är hormonpreparat, lugnande medel eller smärtlindring vid behov. Det är viktigt att följa veterinärens instruktioner och medicinera som föreskrivet.
Genom att vara uppmärksam på din hund och följa veterinärens råd, kommer hunden förhoppningsvis snart att må bättre. Skendräktighet är inte farligt för hunden, men det kan vara jobbigt och oroa både djur och ägare. Därför är det viktigt att göra allt man kan för att hjälpa hunden genom denna period.
Vanliga frågor gällande skendräktighet
Hur långt efter löp blir tiken skendräktig?
Skendräktighet hos tikar kan börja cirka 6-12 veckor efter löpet. Det är viktigt att komma ihåg att varje tik är unik och att tidpunkten för skendräktighet kan variera.
Hur länge är ens tik skendräktig?
Skendräktighetens längd kan variera, men vanligtvis varar det mellan 2 och 4 veckor. Under denna tid kan tikens beteende förändras, och hon kan uppvisa tecken på både fysisk och känslomässig påverkan. Det är viktigt att vara uppmärksam på din tiks hälsa och välmående under denna period.
Går det att undvika skendräktighet?
Det finns inget som gör det möjligt att helt undvika skendräktighet, men det finns vissa åtgärder du kan vidta för att minska risken eller påverkan. Bland annat kan du se till att din tik har en bra och välbalanserad kost, att hon får regelbunden motion och att hon undviker stressiga miljöer.