Att se din hund i smärta kan vara oerhört jobbigt. Det är viktigt att förstå de vanligaste tecknen på smärta hos en hund, som kan inkludera allt från tydliga signaler som gnällande och halta till mindre uppenbara symtom som minskad aptit eller allmänna beteendeförändringar. Hundar försöker ofta dölja sin smärta, så det gäller att vara uppmärksam på små förändringar. Även om smärtan i sig är negativ så får vi inte glömma bort att den ofta har ett positivt syfte, nämligen att skydda individen. Den kan till exempel hindra hunden från att belasta en skadad led eller att anstränga en viss del av kroppen.
Varför har min hund ont?
När din hund inte mår bra kan det ibland vara svårt att förstå varför. Smärttillstånd kan ge olika upplevelser för den drabbade individen, allt ifrån en akut och svåruthärdlig plåga till en långvarigt molande värk. Dessa tillstånd kan vara negativa på flera olika sätt. Först och främst att det innebär ett lidande för hunden, men också för att det stressar kroppens funktioner och kan försämra läkningsprocesser. Dessutom är det vanligt med indirekta negativa effekter som sömnstörningar och matvägran, vilket bidrar till ett minskat allmänt välmående. Idag vet vi att långvarig smärta även kan leda till ett försämrat immunförsvar, sämre genomblödning i bukorganen och frisättning av giftiga ämnen. Det finns flera tecken du kan hålla utkik efter för att veta om din hund har ont:
Beteendeförändringar
- Minskad aktivitet: Om din hund inte längre verkar intresserad av att leka eller röra på sig kan det vara ett tecken på smärta.
- Ovanligt beteende: Om din hund plötsligt börjar bete sig annorlunda, så som att gömma sig, vara mindre social eller väsnas kan det tyda på smärta.
Undersök fysiska symptom
- Haltande: Om din hund haltar eller undviker att belasta ett ben, kan det vara tecken på smärta från en skada eller sjukdom.
- Överdriven slickning: Om din hund slickar sig mycket på en specifik plats kan det vara så att den försöker ta hand om ett område som gör ont.
Hur behandlar man smärta hos sin hund?
Om din hund visar tecken på smärta bör du först och främst behålla lugnet själv, eftersom hundar kan uppfatta och reagera på sina ägares känslor. Nästa steg är att försiktigt undersöka hunden för att se om smärtan beror på något yttre, som en tasskada eller en klämd päls. Om skadan inte är omedelbart synlig eller om smärtan verkar komma inifrån, kontakta en veterinärmottagning för rådgivning.
Smärtlindring
Hjälp hunden med rörelse och vila
Förebygga smärta hos hund
All smärta går inte att förebygga och det är givetvis omöjligt att avgöra vilken form av ohälsa som kommer att drabba en viss hundindivid. Men det finns några saker som man kan göra för att förebygga som kan tänka på redan från hundens tidiga ålder.
Rörelse
Ortros
Tillskott
Andra sätt att förebygga smärta är att hålla hunden aktiv och i god kondition, undvika övervikt, borsta tänderna och hålla koll på hundens munhåla, samt utfodra hunden korrekt.