Vad gör jag om min hund visar tecken på smärta?

Att se din hund i smärta kan vara oerhört jobbigt. Det är viktigt att förstå de vanligaste tecknen på smärta hos en hund, som kan inkludera allt från tydliga signaler som gnällande och halta till mindre uppenbara symtom som minskad aptit eller allmänna beteendeförändringar. Hundar försöker ofta dölja sin smärta, så det gäller att vara uppmärksam på små förändringar. Även om smärtan i sig är negativ så får vi inte glömma bort att den ofta har ett positivt syfte, nämligen att skydda individen. Den kan till exempel hindra hunden från att belasta en skadad led eller att anstränga en viss del av kroppen.

Varför har min hund ont?

När din hund inte mår bra kan det ibland vara svårt att förstå varför. Smärttillstånd kan ge olika upplevelser för den drabbade individen, allt ifrån en akut och svåruthärdlig plåga till en långvarigt molande värk. Dessa tillstånd kan vara negativa på flera olika sätt. Först och främst att det innebär ett lidande för hunden, men också för att det stressar kroppens funktioner och kan försämra läkningsprocesser. Dessutom är det vanligt med indirekta negativa effekter som sömnstörningar och matvägran, vilket bidrar till ett minskat allmänt välmående. Idag vet vi att långvarig smärta även kan leda till ett försämrat immunförsvar, sämre genomblödning i bukorganen och frisättning av giftiga ämnen. Det finns flera tecken du kan hålla utkik efter för att veta om din hund har ont:

Beteendeförändringar

 
  • Minskad aktivitet: Om din hund inte längre verkar intresserad av att leka eller röra på sig kan det vara ett tecken på smärta.
  • Ovanligt beteende: Om din hund plötsligt börjar bete sig annorlunda, så som att gömma sig, vara mindre social eller väsnas kan det tyda på smärta.

Undersök fysiska symptom

 
  • Haltande: Om din hund haltar eller undviker att belasta ett ben, kan det vara tecken på smärta från en skada eller sjukdom.
  • Överdriven slickning: Om din hund slickar sig mycket på en specifik plats kan det vara så att den försöker ta hand om ett område som gör ont.

Hur behandlar man smärta hos sin hund?

Om din hund visar tecken på smärta bör du först och främst behålla lugnet själv, eftersom hundar kan uppfatta och reagera på sina ägares känslor. Nästa steg är att försiktigt undersöka hunden för att se om smärtan beror på något yttre, som en tasskada eller en klämd päls. Om skadan inte är omedelbart synlig eller om smärtan verkar komma inifrån, kontakta en veterinärmottagning för rådgivning.

Smärtlindring

Ibland kan du lindra mild smärta hos din hund hemma genom enkla åtgärder. Till exempel kan en mjuk bädd och värme ge tröst. För milda fall kan man prova långsamma promenader som kan minska stelhet. Beslut om smärtlindring i form av medicin tas i samråd med veterinär.

Hjälp hunden med rörelse och vila

Om din hund har ont är det förstås viktigt med vila. Erbjud vatten och en bekväm plats att ligga på medan du håller miljön runt hunden stillsam och lugn. Stöd din hunds kropp om den behöver hjälp att röra sig. Om hunden visar tecken på att inte vilja bli rörd, respektera det och assistera så gott du kan och tillåts.

Förebygga smärta hos hund

All smärta går inte att förebygga och det är givetvis omöjligt att avgöra vilken form av ohälsa som kommer att drabba en viss hundindivid. Men det finns några saker som man kan göra för att förebygga som kan tänka på redan från hundens tidiga ålder.

Rörelse

Både våra egna och våra hundars kroppar är gjorda för rörelse. Genom regelbunden träning kan vi både förbygga och behandla skador i leder, muskler och skelett. Ett bra exempel är artros, där forskningen visar att förebyggande träning minskar risken för skador som kan leda till artros, samt att träning kan förbättra artrostillstånd. När det gäller redan drabbade hundar bör all träning påbörjas försiktigt för att sedan ökas gradvis. En hundmassör kan ge goda råd och individuella träningsprogram.

 

Ortros

Det finns också olika hjälpmedel som kan hjälpa en hund med ledrelaterad smärta. Ortros (grekiska för ”räta ut”) är ett hjälpmedel, ungefär som ett stödjande bandage, som kan stödja leder och motverka felställningar. Det finns en stor mängd individanpassade ortroser för människa och det kommer nu allt fler även för hundar. Även värme, t.ex. användande av täcke, kan ge lindring åt stela leder.
 

Tillskott

Tillskott som innehåller exempelvis Omega-3 fettsyror eller glukosamin kan ge smärtlindring och hjälpa hundar tillbaka till en normal rörlighet. När det gäller munhälsa kan preparat som innehåller islandslav, grönläppad mussla och spirulina bidra till en förbättrad salivproduktion och minskad inflammationsrisk, vilket i sin tur kan motverka plack och därigenom ha en förebyggande effekt.

Andra sätt att förebygga smärta är att hålla hunden aktiv och i god kondition, undvika övervikt, borsta tänderna och hålla koll på hundens munhåla, samt utfodra hunden korrekt.

Vanliga frågor om smärta hos hundar

Hur kan jag avgöra om min hund har smärta i bakdelen?

Om du märker att din hund har svårt att resa sig, är ovillig att hoppa eller rör sig mindre än vanligt, kan det tyda på att din hund har ont i bakdelen. Titta även efter om din hund slickar sig mycket kring höfterna eller svansroten.

Vilka är de vanligaste symptomen på ryggsmärta hos hundar?

Hundar med ryggsmärta kan visa det genom ofrivillig ryggkrökning, ovilja att böja på ryggen eller genom att vara motvilliga att utföra rörelser som tidigare inte har varit ett problem. De kan även vara oroliga och ha svårt att hitta en bekväm position när de vilar.

Vad ska man göra om ens hund visar tecken på buksmärta?

Om din hund har en öm mage, undvik att röra vid magen och se till att din hund får vila. Om symptomen kvarstår eller om du märker andra oroande tecken, som kräkningar eller diarré, bör du kontakta en veterinär.

Min hund ylar plötsligt, kan det vara ett tecken på smärta?

Plötsligt ylande eller andra ljud, som gnällande eller skällande utan tydlig anledning, kan vara tecken på att en hund upplever smärta.

Hur beter sig en hund som har sträckt sig eller överansträngt sina bakben?

En hund som har sträckt sig kan halta, vila mer än vanligt, eller undvika att stödja på det drabbade benet. Det kan vara synligt att benet är svullet eller att hunden reagerar när man rör vid det skadade området. Vid tecken på en sträckning eller överansträngning, ge hunden vila och om problemet inte går över, sök veterinärvård.

Finns det några receptfria smärtstillande medel som är säkra för hundar?

Det finns smärtstillande medel som är speciellt framtagna för hundar. De ordineras av din veterinär. Ge endast smärtstillande läkemedel som ordinerats av din veterinär till din hund, och i rätt dos. Att på eget initiativ ge läkemedel utan att ha rådgjort med veterinär kan leda till svåra biverkningar.

Artikeln är skriven av

Andra inlägg du kanske gillar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen