Sök
Stäng denna sökruta.

Tillskott för hund – vad är det och vad finns det för studier?

Kostillskott, fodertillskott eller bara tillskott. Kärt barn har många namn. Men om vi ska lära oss det här kring tillskott för djur på riktigt så behöver vi börja med rätt ordval, enligt Svenska Jordbruksverket kallas det nämligen kompletteringsfoder.

Kompletteringsfoder är, precis som namnet antyder, något som ska användas för att göra hundens kost komplett. Det innebär att djuret måste ha tillgång till ett bra grundläggande foder och vatten om man överhuvudtaget ska ge tillskott (kompletteringsfoder). Hundar behöver precis som vi människor en kost som innehåller rätt balans av näringsämnen. Fodret måste även uppfylla hundens dagliga energibehov vilket varierar beroende på ras, ålder, hälsa, aktivitetsnivå.

Behövs tillskott?

Mer eller mindre alla helfoder som säljs på marknaden idag innehåller kolhydrater, proteiner, fetter, vitaminer och mineraler som ska täcka hundens behov. Just därför så hävdar många fodertillverkare att man inte behöver tillsätta extra tillskott.

Men varje hund är unik, också deras närings– och vitaminbehov. Ett komplett torr- eller färskfoder är framtagna för att möta ett genomsnittsbehov hos olika hundar och hundraser. Med tillskott blir fodret komplett för just din hund. Tränas hunden hårt fysiskt eller har problem kan naturliga tillskott dessutom både lindra och förebygga problem.

Verkligheten är dessutom att hundar, precis som människor, drabbas av sjukdomar som allergier, dåliga leder, problem med magen, dålig munhälsa, olika välfärdssjukdomar och övervikt. Här är tillskott en viktig del för att underlätta ett sunt och aktivt liv där de kan behålla sin rörlighet samt undvika smärta, klåda och andra besvär. Mer eller mindre alla seniora hundar kan må bra av att få hjälp med preparat för förbättrad rörlighet och smärtlindring.

Hur är det vetenskapliga underlaget för tillskott?

Flera vetenskapliga studier visar lovande resultat kring tillskottens betydelse för hundar med särskilda behov. Studier av omega-3 visar att hundar som ätit ett foder med högt omega-3 innehåll kunde sänka dosen av smärtstillande medel snabbare än hundar som åt ett foder med lågt omega-3 innehåll (Fritsch et al., 2010).

I studier gjorda på en kombination av glukosamin/kondroitin visade hundarna som fått äta detta tillskott mindre palpationssmärta och var mer villiga att belasta den drabbade leden (McCarthy et al., 2007). Glukosamin som intas oralt har visats öka mängden glukosamin i leder och det ses också en ökning med ökad dos, vilket ger stöd för att glukosamin via oralt intag kan ta sig till leden (Dodge et al., 2011).

Vad gäller grönläppad mussla så har dessa visat sig innehålla ett stort antal nyttiga ämnen, bland annat kondroitinsulfat, omega-3 fettsyror och olika aminosyror som kan bidra till en bättre ledhälsa med en signifikant förbättring på symtom som ledsmärta och ledsvullnad (Bierer et al., 2002). I en annan studie uppvisade hundarna som fått grönläppad mussla bland annat en ökad förmåga att belasta den artrosdrabbade leden (Rialland et al., 2011).

Artikeln är skriven av

Andra inlägg du kanske gillar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Rulla till toppen