Sök
Stäng denna sökruta.

Vilken hundras passar mig? Snabbguide för att hitta din perfekta matchning

Kvinna_olika_hundar

Att välja rätt hundras kan kännas som en stor och viktig uppgift. Det är viktigt att ta hänsyn till dina personliga behov och intressen samt hundrasens egenskaper och krav, så att du och din nya vän trivs och frodas tillsammans.

För att hjälpa dig att göra en bedömning och hitta den hundras som passar dig bäst, bör du börja med att ställa dig själv några frågor. Tänk igenom vad du vill ha i en hund, hur mycket tid och energi du kan tänkas lägga på din nya fyrbenta vän, och vilka förutsättningar du kan erbjuda inom ditt boende och din vardag. Det kan vara allt ifrån promenadlängder och aktivitetsnivåer till att välja mellan storlek, pälskvalitet och hundens förmågor för sällskap, träning eller jakt.

När du har besvarat dessa grundläggande frågor är det dags att gå djupare in i varje faktor och förstå hur de olika svaren på frågorna kan påverka ditt val. Vi kommer att guida dig genom olika aspekter av hundraser för att ge dig den bästa möjliga vägledningen.

Hund_soffa

Hur bor du?

Att tänka på boendet är en viktig faktor att överväga när du väljer hundras. Din livsstil spelar en stor roll i att hitta en hund som passar dig. Därför är det viktigt att ställa dig själv frågan: hur bor jag?

Om du bor i ett hus med trädgård har du förstås mer yta för din hund att röra sig på. Större hundraser kan trivas bäst i sådana miljöer, där de får utrymme att springa och leka fritt. Om du bor i en lägenhet bör du kanske överväga en mindre hundras som är mer anpassad till ett begränsat utrymme.

Att bo i en stad kan innebära mer trafik och buller, vilket kan vara stressande för vissa hundraser. Lugnare och mer orädda raser kan hantera sådana situationer bättre. Om du bor i ett lantligt område, där det finns mycket natur, kan en hundras som älskar att vara utomhus och har goda instinkter vara mer lämplig.

Betrakta även ditt schema och hur mycket tid du har att ägna åt din hund. Om du är borta från hemmet stora delar av dagen är det viktigt att välja en hundras som klarar av att vara ensam under dessa perioder utan att bli alltför frustrerad eller uttråkad.

Din livsstil påverkar också en hel del, så säkerställ att du har tillräckligt med tid och energi för att sköta om, träna och leka med din hund. Vissa hundraser kräver mer motion och mental stimulans än andra. Därför är det viktigt att undersöka de specifika behoven hos de raser du överväger för att säkerställa att de passar din livsstil och ditt boende.

Utifrån din bostadstyp, plats och livsstil, kan du göra en mer välgrundad bedömning av vilka hundraser som skulle passa dig bäst. Det är också viktigt att ta hänsyn till eventuella allergier eller specifika önskemål, som pälsfällning, när du väljer hundras.

Familj_hund

Finns det barn i hushållet?

Att ha barn i familjen är en viktig faktor att ta i beaktning när du väljer en hundras. Vissa hundraser trivs mycket bättre med barn än andra, och det är viktigt att hitta en ras som passar er familjs livsstil.

För familjer med små barn kan det vara fördelaktigt att välja en hundras med tålamod och låg stressnivå. En familjehund bör förstå att barn är mer sociala och lekfulla, och att de kan vara klumpiga och högljudda. Det är viktigt att hundrasen som väljs är tolerant och tålmodig med barn.

När det gäller mindre hundraser kan vissa vara mer ömtåliga och kanske inte passar lika bra med småbarn som vill bära på dem eller inte förstår att hunden inte är en leksak. Det är viktigt att ta hänsyn till när du tar beslutet om vilka hundar som passar bäst för din familj, speciellt om det finns barn med.

Här är en kort lista över några hundraser som generellt anses passa bra med barn i familjen:

 • Golden retriever
 • Labrador Retriever
 • Beagle
 • Cockerspaniel
 • Boxer

Kom ihåg att det inte enbart är rasen som påverkar hundens beteende. Miljön, träningen och socialiseringen hunden får är också avgörande för hur bra den kommer fungera med barn och som en del av familjen. Så förutom att välja en hundras som anses vara barnvänlig, se till att hunden får den träning och kärlek den behöver för att bli en bra familjemedlem.

Jakthund

Hur vill du umgås med din hund vardagligen?

Att välja rätt hundras är viktigt för att du och din hund ska trivas tillsammans. En av de viktigaste faktorerna att tänka på när du väljer hundras är hur du vill umgås med din hund vardagligen. Vilken typ av aktiviteter och umgänge som passar er bäst varierar beroende på både dig som hundägare och hunden som individ.

Sällskap Om du vill ha en hund främst för sällskap, kanske en lugnare hundras som trivs med att mysa i soffan efter en kortare promenad passar dig bäst. Sällskapshundar är ofta anpassningsbara och tålmodiga, vilket gör dem till bra husdjur för alla åldrar, inklusive barn och äldre personer.

Lek och aktiviteter Om du är en aktiv person som gillar att vara ute i naturen och ägna dig åt olika sporter, kanske en hundras som tycker om att leka och röra på sig är bättre lämpad för dig. Aktiva hundar är ofta mycket energiska, glada och älskar att vara i rörelse både fysiskt och mentalt. Exempel på sådana hundar kan vara labradorer, border collies eller schäfrar.

Motion och promenader En hund behöver daglig motion för att må bra, så oavsett vilken hundras du väljer att skaffa bör du vara villig att gå på regelbundna promenader. Vissa hundraser kräver dock mer fysisk aktivitet och längre promenader än andra. Om du gillar att gå långa turer i naturen kan en hundras som är van vid att arbeta och röra på sig passa dig väldigt bra, exempelvis en jakthund eller vallhund.

Självständiga hundar och aktiviteter Om du önskar en hund som inte är beroende av dig hela tiden och som klarar av att vara självständig kan du överväga att skaffa en hundras som har lätt för att klara sig på egen hand. Självständiga hundar är ofta bekväma med att vara ensamma och trivs bra med mycket eget utrymme, vilket kan vara ett bra alternativ om du har en livsstil där din hund kommer att spendera en del tid ensam.

Tänk noga igenom hur du vill umgås med din hund i vardagen, och vilka aktiviteter ni kommer att göra tillsammans. Var ärlig mot dig själv och ha realistiska förväntningar av vad du har tid och energi för. Genom att ta hänsyn till dessa faktorer ökar chansen att du hittar den hundras som passar dig och din livsstil allra bäst.

Hur viktigt är det att hunden inte fäller mycket?

När du funderar över vilken hundras som passar dig, är det viktigt att fråga dig hur stor betydelse det är för dig att hunden inte fäller mycket hår. Alla hundars päls kräver en viss mängd pälsvård, men vissa raser fäller mycket mindre hår än andra. Ditt val av hundras kan påverkas av denna faktor.

Om du tycker att det är viktigt att hunden inte fäller mycket, kan vissa raser vara lämpligare för dig, som exempelvis pudel eller bichon frisé. Dessa hundar anses vara mer ”allergivänliga” och kräver mindre städning på grund av mindre håravfall.

Några raser som fäller betydligt mindre är:

 • Afghanhund
 • Bichon Frisé
 • Bichon Havanais
 • Coton de Tulear
 • Irländsk vattenspaniel
 • Yorkshireterrier
 • Komondor

Din storlek på hund kan också påverka hur mycket de fäller hår. Generellt sett har större hundar mer päls som fäller jämfört med mindre hundar. Men självklart finns det undantag, så det är viktigt att undersöka specifika raser för att se hur deras päls förhåller sig till fällande.

Om du däremot inte är lika bekymrad över håravfall kan du fokusera mer på andra aspekter, såsom hundens personlighet, aktivitetsnivå eller om du är intresserad av att träna och tävla i olika hundsporter.

Att hålla hunden välborstad och rengjord kan hjälpa till att minska fällning oavsett ras, och det finns också många praktiska verktyg och tillbehör på marknaden för att underlätta detta. Att vara noggrann med pälsvård bidrar också till att skapa en fin rutin och stärker bandet mellan dig och din hund.

Stor_liten_hund

Vilken storlek på hunden passar dig bäst?

När du funderar över vilken hundras som passar dig bäst, är en viktig fråga att ställa dig själv vilken storlek på hunden som passar din livsstil och dina behov. För att hjälpa dig att fatta detta beslut, kommer vi att gå igenom några faktorer att tänka på för både små och stora hundraser.

Små hundar kan vara mycket praktiska om du till exempel bor i en lägenhet där ytan är begränsad, om du har mindre erfarenhet av att hantera hundar eller om du vill ha en hund som är enklare att transportera, exempelvis vid resor eller utflykter. Många små hundraser har också lägre energinivåer vilket innebär att de kan vara nöjda med kortare promenader och mer tid inomhus.

Däremot har små hundar sina egna utmaningar. De kan vara känsligare för kyla och behöva extra skydd, såsom hundkläder, på vintern. Dessutom kan små hundar ha större benägenhet att uppvisa oönskade beteenden, exempelvis skällande eller territoriellt beteendet, om de inte får korrekt träning och socialisering.

Stora hundar kan vara mer lämpade för dig om du har mer erfarenhet av hundhantering, om du har tillräckligt med utrymme för att en större hund ska trivas och om du vill ha en hund som kan vara mer aktiv och kanske till och med en löparkompis. Stora hundraser kan vara mer imponerande och fungera som skyddshundar, men är också på många sätt lugna och jordnära.

Samtidigt innebär stora hundar mer ansvar och större krav på tid, energi och utrymme. Det kan vara mer krävande att träna och hantera en stor hund, och det är viktigt att du är redo att engagera dig i din hunds motion, socialisering och träning.

Slutligen, oavsett storlek är det viktigt att välja en hundras som passar din personlighet, din livsstil och dina intressen. Tänk på hur mycket tid och energi du är villig att investera i att ta hand om din hund och vilka aktiviteter du vill ägna dig åt tillsammans med den. En noggrann efterforskning och genomgång av olika hundrasers egenskaper och behov kommer att göra det lättare för dig att hitta den perfekta hunden för dig.

Kommer din hund ha ett väldigt specifikt användningsområde?

Hundar finns i många olika raser och var och en av dem har sina egna unika egenskaper och lämplighet för olika användningsområden.

Jakt: Om du är en jägare och vill ha en hund som kan följa dig i skogen, så kan du titta närmare på drivande jakthundar eller fågelhundar. Exempel på sådana raser är beagle, dalmatiner, basset hound, drever och stövare.

Vallhundar: Är du intresserad av att ha en hund som kan hjälpa dig med vallning av boskap eller andra djur, så kan en vallhund vara passande för dig. Raser som border collie, australian shepherd och shetland sheepdog är kända för sin arbetskapacitet inom vallning.

Aktiviteter med hunden: Vill du träna och tävla tillsammans med din hund inom exempelvis agility, rallylydnad, lydnad eller spår, så är det bra att välja en hundras som har en hög arbetskapacitet och är lättlärd. Det kan vara raser som border collie, belgisk vallhund, schäfer eller cocker spaniel.

Vinthundar: Om du gillar att utöva motion och sport tillsammans med din hund kan en vinthund passa dig. Dessa raser är snabba och uthålliga, och kan vara bra kamrater för löpning och långa promenader. Exempel på vinthundar är whippet, greyhound och afghanhund.

Hund_i_natur

Har du haft hund förut?

Att ha tidigare erfarenhet av att ha varit hundägare är en viktig faktor att ha i åtanke när du funderar på vilken hundras som passar dig bäst. Om du är en erfaren hundägare innebär det att du redan har grundläggande kunskap om hundars beteenden, behov och hur man tar hand om dem.

Omvänt, om du är en nybörjare och har noll hundvana, så kan det vara enklare att börja med en hundras som är mer lättsam och lätt att träna. Det finns flera raser som är anpassade för nybörjare och är mer tåliga mot misstag som kan uppstå på grund av okunnighet.

Även om dina tidigare hundägarerfarenheter är fördelaktiga, är det viktigt att du bedömer dina egna förmågor och kunskaper eftersom varje hundras är unik. Vissa raser kräver mer tid för träning och omsorg än andra, och det påverkar när du väljer vilken hund som passar dig bäst.

Här är några faktorer att fundera över när du bestämmer dig för vilken hundras som passar dig utifrån din erfarenhetsnivå:

 • Din erfarenhet av träningsmetoder: Om du tidigare har tränat hundar hjälper det dig att snabbare förstå och bemöta ditt nya husdjurs behov och beteenden.
 • Din kunskap om olika hundrasers behov: Ingen hundras är den andra lik. Varje ras har sina egna särdrag när det gäller beteende, omvårdnad och behov. Förståelsen av detta hjälper dig i valet av hundras.
 • Din förmåga att ge omvårdnad: En del hundraser kräver mer arbete när det gäller pälsvård och motion. Om du är villig att lägga ned den extra tiden som krävs, så kan du överväga en ras som behöver mer omvårdnad.

Kom ihåg att även om du har haft hundar tidigare är det viktigt att vara öppen för att lära dig mer och anpassa dig efter din nya fyrbenta vän. Hunden kommer att uppskatta din pågående närvaro och engagemang i dess liv.

Hur gammal är du?

En av de viktigaste frågorna du bör ställa dig själv när du funderar på vilken hundras som passar dig bäst är hur gammal du är. Din ålder kan ha stor inverkan på din förmåga att ta hand om en viss hundras och deras beteende.

Ungdomar och hundägande: Om du är en ung person som vill ha en hund, kan du överväga att välja en hundras som är lämplig för din ålder. Hundraser som är lättskötta, tåliga och passande för en aktiv livsstil kan vara ett bra alternativ för yngre hundägare. Det är viktigt att du också är medveten om det ansvar som kommer med att ta hand om en hund och att du har stöd från dina föräldrar eller andra vuxna i ditt liv.

Vuxna och hundägande: För vuxna hundägare kan det vara lättare att välja en hundras utifrån sina egna preferenser och livsstil. Du kommer förmodligen ha mer erfarenhet och kunskap om vad som krävs för att ta hand om en hund. Tänk på hur mycket tid och energi du har för att träna, motionera och umgås med din hund. Om du är en mycket upptagen person kanske du vill välja en mer självständig och mindre krävande hundras.

Oavsett din ålder är det viktigt att noggrant överväga vilken hundras som passar dig och din livsstil bäst. Tänk på hur mycket tid och energi du kan ägna åt att träna och ta hand om din hund, samt vilken typ av personlighet och beteende du söker hos en fyrbent vän. När du har svarat på dessa frågor kommer du att vara på god väg att hitta den perfekta hunden för just dig som ägare.

Bada_hund

Hur mycket tid vill du lägga ned på att borsta och trimma din hund?

Att välja en hundras är ett viktigt beslut som bör baseras på flera faktorer, bland annat hur mycket tid du är villig att lägga ner på att borsta och trimma din hund. Olika hundraser kräver olika nivåer av pälsvård, och det är viktigt att veta vad som krävs för just den rasen du överväger.

Till exempel kräver långhåriga hundar generellt mer omfattande pälsvård än korthåriga hundar. En golden retriever eller en collie behöver regelbunden borstning för att hålla pälsen frisk och fri från tovor, medan en labrador eller en dansk/svensk gårdshund har en kortare päls som inte behöver lika mycket uppmärksamhet.

Vissa hundar, såsom terrier och schnauzer, har en päls som behöver trimmas regelbundet, medan andra inte behöver det. Valpigare hundar reagerar olika mycket på ljud, vibrationer och värme från en hundtrimmer, så det kan ta tid att vänja hunden vid processen. För att göra det enklare för både dig och din hund, låt trimmern ligga nära hunden och låta medan du underhåller hunden med lek och övningar. Nästa steg är att lägga rakmaskinen nära hunden när ni gosar.

Tidsaspekten för pälsvården varierar också beroende på din hunds ras. Generellt rekommenderas regelbundna trimningsbesök ungefär var 8 vecka, men detta kan anpassas beroende på hur ofta du själv borstar och trimmar din hund hemma. Självklart är det också viktigt att beakta din hunds aktivitetsnivå; en hund som är mycket aktiv utomhus kan behöva mer omfattande pälsvård än en hund som mestadels vistas inomhus.

Tänk på att att ägna tid åt din hunds pälsvård inte bara är bra för din hund, utan det är också en möjlighet att stärka bandet mellan dig och din hund. Genom att ta hand om din hunds päls visar du omsorg och kärlek, samt skapar en trygg och positiv miljö för din hund. Så när du funderar över vilken hundras som passar dig, tänk på hur mycket tid och engagemang du är villig att lägga ner på pälsvård och överväg om det passar din livsstil och dina resurser.

Hur mycket tid kommer hunden spendera själv?

När du funderar på vilken hundras som passar dig och din livsstil, är en viktig faktor att överväga hur mycket tid hunden kommer spendera ensam. Hundar är sociala djur och behöver daglig interaktion med människor och eventuellt andra hundar för att må bra. Här är några faktorer att ha i åtanke när det gäller att bestämma hur mycket tid din hund kommer att spendera ensam:

 • Fundera över din dagliga rutin och hur mycket tid dess aktivitet kan ge åt din hund.

 • Din hund kan behöva umgänge och aktiviteter även om du är hemma.

 • Kom ihåg att hundens aktivitetsnivå och behov av social interaktion varierar mellan olika raser. Vissa hundraser klarar bättre av att vara ensamma medan andra är mer känsliga och behöver mer social stimulans. Ta detta i beaktande när du väljer ras.

 • Om du ofta är på joggingturer eller andra fysiska aktiviteter, kan det vara en bra idé att överväga en hundras med högre energi och som kan följa med dig på dessa aktiviteter. På så sätt får hunden både fysisk motion och social interaktion med dig.

När du har en bättre förståelse för hur mycket tid din hund kommer att spendera ensam kommer det att vara lättare att välja vilken hundras som passar din livsstil bäst.

Artikeln är skriven av

Andra inlägg du kanske gillar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Rulla till toppen