Hundens funktionella anatomi – en översikt

Alla hundar är skapta för att röra på sig. Just därför är det en viktig källa till att hunden ska må bra!
Som hundägare behövs inga djupa anatomiska kunskaper, men det kan vara roligt att veta lite mer om vad det är som gör att våra hundar kan klia sig bakom örat eller sträcka ut i full galopp. Dessutom kan kunskap om hundens funktionella anatomi vara bra när det gäller att förebygga eller behandla ohälsa i rörelseapparaten.

Hundens konstruktion

Det finns ett stort antal olika raser som markant skiljer sig åt i storlek och utseende. Men i princip är alla hundar byggda på samma sätt. Hos en korrekt byggd hund bildar dess olika delar en sund konstruktion som ger en harmonisk helhet.

Skelett

Hundens skelett består av mer än 300 ben av olika storlek. Skelettet har flera funktioner, till exempel att skydda kroppens inre organ och fungera som fäste för muskler och senor. Ett korrekt byggt skelett är en förutsättning för korrekta rörelser.

Muskler

Muskler är kroppsvävnad som är uppbyggd av en viss typ av celler och har förmåga till sammandragningar (kontraktion) via nervimpulser. Det finns olika sorters muskler. Den glatta muskulaturen finns i de inre organen och styrs av det autonoma nervsystemet. Den tvärstrimmiga muskulaturen består av långa muskeltrådar i framför allt skelettmuskulaturen och kan påverkas av viljan. Muskeltrådarna hålls ihop av bindväv och är fästa vid skelettet med bindväv eller senor.

Muskelapparaten och skelettet ger kroppen dess rörelseförmåga. Musklerna är den verksamma delen som styr skelettet och de behöver energi och aktivitet för att hålla sig i form.

Leder

En led är en del av skelettet där två eller flera ben möts och behöver kunna röra sig i förhållande till varandra. Benens kontaktytor är klädda med ledbrosk som fungerar som stötdämpare och skyddar mot slitage. Lederna stabiliseras av ligament och ledband av bindväv.

Lederna påverkas av muskler som antingen sträcker eller böjer leden.

Rörelseapparaten

Hundens rörelser är beroende av skelett, muskler, leder, brosk. ligament och senor. Tillsammans bidrar de till att ge en funktionell helhet med styrka, koordination och smidighet.

Ett friskt och aktivt liv

Men det finns också många andra faktorer som påverkar hundens rörelser, till exempel temperament, kondition, aktivitet och – inte minst – hundens hälsa.

 

Artikeln är skriven av

Andra inlägg du kanske gillar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen