Sök
Stäng denna sökruta.

”Lite av ett mirakel att hon överlevt” – Nike lever pigg, glad och rörlig trots sin sjukdom

Queen Nike är namnet i stamtavlan, men det är också en utmärkt beskrivning av den vackra, bruna schäfertiken. Hon är snart 8 år, lekfull och snäll, men även väldigt känslig. Nike har en autoimmun sjukdom som har påverkat nervsystemet och lederna, kopplat till en TBE-diagnos vid 3 års ålder. Tack vare en kombination av kortison och tillskott lever hon pigg och välmående som vilken hund som helst.

Matte Isabel och Nike är på många sätt oskiljaktiga. Även om familjen växt med ”brorsan” Izo och snart även en bebis så är relationen dem emellan väldigt stark. Promenaderna innehåller gärna parkour-inslag och godisbelöning, de leker i sjön när det är varmt och vintertid klättrar de i snödrivor. 

– Jag gillar schäfers lojala sinne, de hänger mer än gärna med på allt i ur & skur, de är intelligenta och väldigt mångsidiga. Drömmen om en egen schäfer började redan när jag var barn. Min gudmor hade en långhårig schäfer som jag växte upp med och älskade oerhört mycket, berättar Isabel.

Foto: Grune photgraphy

Berätta hur ni upptäckte Nikes problem och vad det innebär.
Nike upplevde smärta vid 3 års ålder, framför allt kring nacken, med nervryckningar i ansiktet och en snabb försämring av sitt allmäntillstånd. Hon hängande med huvud och ville bara ligga ner. Eftersom tillståndet försämrades snabbt, bokade jag en akut veterinärtid. Vid veterinärbesöket ordineras Nike vila, smärtlindring och det fanns initialt misstankar om diskbråck. Trots olika veterinärutlåtanden och undersökningar senare kunde diskbråck uteslutas. En remiss skickades då till en neurolog på ett större djursjukhus för vidare utredning.

Vid djursjukhus genomgick Nike flera vändor av undersökningar –MR-röntgen av hela kroppen, CT, ultraljud, ryggmärgsprov, ledvätskeprov och blodprover. Efter 6 månader av utredning, smärtlindring, vila och rehabilitering ställdes till slut diagnosen. Nike visade höga TBE-värden, och kortison sattes in som behandling. Efter några månader inträffade dock ytterligare ett skov, där det uppenbarade sig att Nike troligtvis hade utvecklat en autoimmun sjukdom som påverkade nervsystemet och lederna i samband med TBE-diagnosen.

Hur jobbar du för att minimera Nikes problem och hur påverkar det hennes vardagliga liv? 
Vi har funnit en stabil balans för Nike. Hon får regelbundet kortison och kommer behöva göra det livet ut, men lyckligtvis är det i en hanterbar mängd. Tack vare en kombination av bra kost, tillskott och rehabilitering lever hon idag ett liv som liknar vilken annan hund som helst – pigg och glad.
Vi är noga med att ge henne ordentlig upp- och nedvarvning samt undvika för långa stunder i en kall bil och tung belastning. Trots de pågående utmaningarna njuter Nike av sitt pensionärsliv på bästa möjliga sätt.

Foto: Grune photography

Är det något du märker som ger extra bra effekt på hennes problem? 
Rutiner när det kommer till vila, mat och promenader samt sunt förnuft. Hennes kropp har gått igenom mycket och det är lite av ett mirakel att hon överlevt. Nu njuter vi av all tid vi har tillsammans och tempot sätter vi utifrån hennes dagsform. 

Nike äter dagligen AktivSvea Stay Flexible, Rosehip & fresh breath. Stay flexible är oslagbar för Nike som har ledproblem, bidrar till smidiga och rörliga leder, samt hjälper stela överansträngda muskler. Upplever verkligen att det hjälper henne! Rosehip är bra för äldre hundar och fresh breath för munhygien och magen. 

Har du någon rekommendation till andra som hamnar i en situation med en sjuk hund där de inte hittar orsak?

  1. Lita på din magkänsla! Stå på dig hos veterinären, du känner din hund bäst.
  2. Filma symtomen på hemmaplan eftersom hundar ofta döljer sina symtom väl på sjukhuset.
  3. För en dagbok med tider, dagar och symtom för att ha en översiktlig bild.
  4. Försök hitta de bästa inom branschen som kan möta din hunds specifika behov.
  5. Jag fick kämpa för ett enkelt blodprov för fästingburna sjukdomar, trots att ingen veterinär initialt ansåg att det var nödvändigt. Det kändes konstigt att utesluta det innan andra större undersökningar.
  6. Besök flera veterinärkliniker och fysioterapeuter/kiropraktorer för olika utlåtanden och hjälp.
  7. Att lösa pusslet kring min hunds hälsotillstånd var en utmaning, men efter besök hos minst 5 olika vårdgivare hittade vi till slut en diagnos och en lösning.
  8. Ge inte upp i första taget! Ibland krävs det envishet för att få rätt diagnos och behandling.
  9. Glöm inte att teckna en bra försäkring för att säkerställa att du har ekonomiskt stöd vid eventuella hälsoproblem.
Foto: Grune photgraphy
Rörliga leder
God munhälsa

Artikeln är skriven av

Andra inlägg du kanske gillar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Rulla till toppen