Tandköttsinflammation hos hund

När din hund drar sig undan från leken för att tugga på en tass, eller gnuggar sitt ansikte mot kudden, är det möjligt att det är mer än bara vanlig trötthet. Det kan vara tecken på inflammerat tandkött, eller gingivit, som det också kallas. Denna typ av inflammation är vanligt förekommande hos hundar och kan leda till obehag och smärta om det inte uppmärksammas och behandlas.

Utan åtgärder kan tandköttsinflammation leda till allvarligare hälsoproblem, som tandlossning och infektioner som sprider sig till andra delar av kroppen. Men med tidig upptäckt och rätt vård kan din hund fortsätta att njuta av bus och lek i många år. 

Orsaker till tandköttsinflammation hos hundar

Tandköttsinflammation hos hundar uppstår när tandköttet blir irriterat och inflammerat, vilket ofta leder till obehag för din hund. Flera faktorer kan ligga bakom dessa problem, och det är viktigt för dig som ägare att känna till dem för att kunna sköta om din hund på bästa sätt.

  • Dålig munhygien: Precis som hos människor kan rester av mat och bakterier byggas upp runt hundens tänder. Utan regelbunden rengöring kan det leda till plack och tandsten, vilket i sin tur kan irritera tandköttet.
  • Ålder: Äldre hundar tenderar att ha en högre risk för tandköttsproblem eftersom deras munhygien naturligt försämras med tiden.
  • Ras: Vissa hundraser har trängre tänder eller snävare munhåla, vilket kan leda till ansamling av bakterier och matrester.
  • Kost: En kost som främst består av blötmat kan bidra till ökad risk för dålig munhälsa, eftersom torrfoder oftare hjälper till att skrubba tänderna rena när hunden tuggar.

Det är även möjligt att inre sjukdomar kan påverka tandköttets hälsa. Om din hunds munhygien är under kontroll men gingivit ändå utvecklas, kan det vara en bra idé att prata med en veterinär för att utesluta underliggande hälsoproblem.

Symptom på tandsköttsinflammation

  • Röda och svullna tandkött: Det mest uppenbara är att tandköttet runt tänderna ser rött och irriterat ut.
  • Dålig andedräkt: En ovanligt stark eller otrevlig lukt från hundens mun är ett vanligt tecken.
  • Blödande tandkött: När du borstar din hunds tänder kan du märka att tandköttet lätt börjar blöda.
  • Tillbakadraget tandkött: Tandköttet kan dra sig tillbaka och visa mer av tanden än vanligt.
  • Tuggproblem: Hundar med ömhet i munnen kan ha svårt att tugga och äta som de brukar.

Diagnos av gingivit

När din veterinär misstänker gingivit tittar veterinären på din hunds tänder och tandkött och letar bland annat efter tecken på plack och tandsten, kontrollerar tandköttets färg samt undersöker huruvida din hund har svullnad och blödningar.

Efter bedömningen kan veterinären föreslå en mer detaljerad undersökning.

Hur behandlas tandköttsinflammation för hund?

Regelbunden munhygien

  • Borsta tänderna på din hund regelbundet med en tandborste och tandkräm som är framtagen för hundar.
  • Använd tandvårdsgodis som hjälper till att skrubba bort plack när hunden tuggar.

Hemmabehandling

  • Servera hundmat som främjar tandhälsa, och som kan hjälpa till att rengöra tänderna naturligt.
  • Se till att din hund har tillgång till leksaker som är bra för tuggande och därigenom renar tänderna.

Kosttillskott och munhälsoprodukter

  • Tillskott som innehåller C-vitamin kan ibland rekommenderas för att stärka tandköttet.
  • Munskölj för hundar kan användas för att minska bakteriehalten i munnen.
  • Vi på AktivSvea rekommenderar Fresh Breath som innehåller grönläppad mussla, islandslav och spirulina för bättre munhälsa, som dessutom är effektiv mot dålig andedräkt.

Kom ihåg att omsorgen om din hunds tänder är en viktig del för god allmän hälsa. Så börja med dessa enkla steg och prata med din veterinär för personlig rådgivning.

Vanliga frågor

Denna sektion svarar på vanliga frågor om tandvärk och tandköttsproblem hos hundar, med tips på vad du bör hålla utkik efter och hur du kan lindra smärta hemma.

Vilka är de vanligaste symptomen på tandvärk hos hundar?

Om din hund har tandvärk kan du märka att den är mindre intresserad av att äta eller leka. Tandvärk kan även göra att hunden undviker att bli rörd vid munnen, har dålig andedräkt, och ibland ser man att tandköttet är rött och svullet.

Hur kan jag känna igen friskt tandkött hos min hund?

Hälsosamt tandkött hos hundar är fast och rosa, inte svullet eller blekt. Kontrollera regelbundet så att tandköttet inte har något avlagringar och att hundens andedräkt inte luktar illa.

På vilka sätt kan jag lindra min hunds tandvärk hemma?

För att lugna tandvärk hemma, ge din hund mjuk mat och leksaker som inte är för hårda att tugga på. Det finns särskilda tuggben som kan hjälpa till att rengöra hundens tänder skonsamt. Se alltid till att ha rent vatten tillgängligt.

Vad innebär tandresorption hos hundar och hur behandlas det?

Tandresorption är ett tillstånd där en hunds tand gradvis bryts ner och absorberas av kroppen. Om din hund har detta behöver ni besöka en veterinär för en grundlig undersökning och behandling.

Hur lång tid tar det i genomsnitt för en hund att återhämta sig från tandköttsinflammation?

Återhämtning från tandköttsinflammation varierar beroende på allvaret i inflammationen och behandlingen. Om du tar hand om det tidigt med rätt behandling och skötsel kan du ofta se förbättring inom några veckor.

Vad kan jag göra om min hunds tandkött börjar blöda?

Om tandköttet blöder, är det viktigt att kontakta en veterinär för att utesluta allvarliga problem. I väntan på det kan du skonsamt torka av munnen med mjuk gasbinda och undvika hårda leksaker eller ben tills ni har fått det undersökt. 

Artikeln är skriven av

Andra inlägg du kanske gillar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen