Betydelsen av tillskott är ett vanligt samtalsämne både när det gäller människor och hundar. Allt fler preparat kommer ut på marknaden och det är inte alltid lätt att veta vad som är bäst för just min hund. Vi reder ut begreppen.
Behöver hundar tillskott?
Den första frågan är om tillskott överhuvudtaget behövs. Här kan vi säga att i den bästa av världar skulle inga tillskott behövas, varken till människor eller djur. Men tyvärr är det inte så att alla får växa upp till friska och starka individer som behåller sin hälsa genom hela livet. Verkligheten är istället att hundar, precis som människor, drabbas av sjukdomar som allergier, dåliga leder, problem med magen, dålig munhälsa, olika välfärdssjukdomar och övervikt.
Med detta i åtanke blir svaret på frågan annorlunda: tillskott kan vara en viktig del för att hjälpa dessa hundar till ett sunt och aktivt liv där de kan behålla sin rörlighet samt undvika smärta, klåda och andra besvär. Även seniora hundar kan må bra av att få hjälp med preparat för förbättrad rörlighet och smärtlindring.
Ett helfoder för hund ska innehålla en näringsriktig sammansättning av de ämnen som hunden behöver, oavsett om fodret riktar sig till valpar, vuxna eller äldre hundar. Friska valpar och unghundar som äter ett helfoder av god kvalitet behöver inga tillskott. Men ledproblem och annan ohälsa kommer ofta smygandes och här kan det vara bra att tidigt uppmärksamma problemen för att kunna hjälpa till med tillskott som gynnar rörlighet och lindrar smärta. När det gäller seniora hundar så dras många med slitna leder och minskad muskelmassa och dessa kan få god hjälp av tillskott med verksamma ingredienser.
Hur är det vetenskapliga underlaget för tillskott?
Flera vetenskapliga studier visar lovande resultat kring tillskottens betydelse för hundar med särskilda behov. Studier av omega-3 visar att hundar som ätit ett foder med högt omega-3 innehåll kunde sänka dosen av smärtstillande medel snabbare än hundar som åt ett foder med lågt omega-3 innehåll (Fritsch et al., 2010).
I studier gjorda på en kombination av glukosamin/kondroitin visade hundarna som fått äta detta tillskott mindre palpationssmärta och var mer villiga att belasta den drabbade leden (McCarthy et al., 2007). Glukosamin som intas oralt har visats öka mängden glukosamin i leder och det ses också en ökning med ökad dos, vilket ger stöd för att glukosamin via oralt intag kan ta sig till leden (Dodge et al., 2011).
Vad gäller grönläppad mussla så har dessa visat sig innehålla ett stort antal nyttiga ämnen, bland annat kondroitinsulfat, omega-3 fettsyror och olika aminosyror som kan bidra till en bättre ledhälsa med en signifikant förbättring på symtom som ledsmärta och ledsvullnad (Bierer et al., 2002). I en annan studie uppvisade hundarna som fått grönläppad mussla bland annat en ökad förmåga att belasta den artrosdrabbade leden (Rialland et al., 2011).
Tyvärr finns det inte alltid vetenskapliga studier av tillräcklig storlek för att uttala sig tvärsäkert om tillskottens positiva effekter för hund. Det finns dock flera andra preparat som genom beprövad erfarenhet kan anses ha en hälsofrämjande effekt, exempelvis nypon, gurkmeja och spirulina.
Tillskott och säkerhet
Innan du ger tillskott till din hund ska du försäkra dig om att de ingående ingredienserna är av god och kontrollerad kvalitet samt att preparatet inte kan orsaka biverkningar eller ohälsa hos hunden. När det gäller ingredienser utan negativa bieffekter kan du ge dig själv utrymme för att testa ett tillskott som innehåller det ämne som du tror skulle vara bra för din hund. Så länge som tillskotten är ofarliga, så skadar det inte att prova. När du gör det ska du vara särskilt observant på din hund och gärna skriva upp dina observationer varje dag, så att du kan jämföra och notera förändringar.
Även om en ingrediens inte är direkt giftig så kan det finnas en fara i att överdosera. Ett exempel är kalcium som är en viktig mineral, men kan ge upphov till sjukdom och missbildningar i skelettet om det ges i för höga doser till särskilt valpar och växande hundar. Även vitamin A blir farligt i höga doser, vilket kan förekomma i framför allt produkter med lever som ingrediens.
Det finns också skillnad mellan olika preparat, t ex att den verksamma substansen finns i rätt mängd och är av god kvalitet. När det gäller kvaliteten så finns exempel där producenter har använt grönläppad mussla från Hong Kong, där man kunnat påvisa hälsofarliga metaller som kadmium, krom, koppar, bly och nickel (Chiu et al., 2000).
En seriös producent använder sig av goda och välkontrollerade produkter, samt anger tydligt vilka hundar som ska äta tillskottet och i vilken dos.
Livskvalité hos hund
Ett sätt att definiera livskvalité är att låta hundägarna skatta hundens förbättring eller försämring efter intag av tillskott. Det handlar visserligen om subjektiva bedömningar, men eftersom ägarna känner hunden bäst är de väl lämpade att notera symtom på förbättring eller försämring.
Då ett stort antal av våra kunder genom åren har vittnat om positiva effekter i form av minskad smärta/besvär och ökad aktivitet som uppvisats efter intag av våra produkter, känner vi oss trygga med våra rekommendationer. Har du frågor är du alltid välkommen att kontakta oss.
Om AktivSvea´s produkter
AktivSvea använder ingredienser av mycket hög kvalitet. Läs mer om produkterna här.
Referenser
Dose-titration effects of fish oil in osteoarthritic dogs
D Fritsch 1, T A Allen, C E Dodd, D E Jewell, K A Sixby, P S Leventhal, K A Hahn
J Vet Intern Med. Sep-Oct 2010;24(5):1020-6.
Randomised double-blind, positive-controlled trial to assess the efficacy of glucosamine/chondroitin sulfate for the treatment of dogs with osteoarthritis.
McCarthy G, O’Donovan J, Jones B, McAllister H, Seed M, Mooney C.
Vet J. 2007 Jul;174(1):54-61.
The Fate of Oral Glucosamine Traced by (13)C Labeling in the Dog.
Dodge GR, Regatte RR, Noyszewski EA, Hall JO, Sharma AV, Callaway DA, Reddy R.
Cartilage. 2011 Jul;2(3):279-85.
Improvement of arthritic signs in dogs fed green-lipped mussel (Perna canaliculus).
Bierer TL, Bui LM.
J Nutr. 2002 Jun;132(6 Suppl 2):1634S-6S.
Validation of orthopedic postoperative pain assessment methods for dogs: a prospective, blinded, randomized, placebo-controlled study
Rialland P, Authier S, Guillot M, Del Castillo JR, Veilleux-Lemieux D, Frank D, Gauvin D, Troncy E.
PLoS One. 2012;7(11):e49480.
Trace metals in mussels from mariculture zones, Hong Kong.
Chiu ST, Lam FS, Tze WL, Chau CW, Ye DY.
Chemosphere. 2000 Jul;41(1-2):101-8.