Gamla hundar är lätta att glömma bort. De väntar, tar inte lika ofta initiativ, har inte samma energi och kan sina rutiner. Men gamla hundar både kan, vill och behöver! Fysisk aktivering, stimulans och närhet är lika viktigt för den äldre hunden som för den yngre.
Det är på ålderns höst som krämporna smyger sig på och den gamla hunden behöver ofta mycket omtanke och åtanke från husse och matte. Även om de inte alltid säger något om det.
7 år och hunden är gammal?
Precis som på människor är åldern en siffra och inte ett tillstånd. Det handlar alltså mer om individ och ras än åldern i sig. Generellt kan man säga att hunden börjar bli gammal vid 7 års ålder och senior vid 9 år. Eller som någon veterinär uttryckte sig, hunden är gammal när den har tre fjärdedelar av den förväntade livslängden bakom sig. Det viktigaste är att titta på sin hundindivid och hålla utkik efter de krämpor som kan komma med stigande ålder.
Mer omtanke från husse och matte
När hunden blir till åren är det viktigt att tänka på dem lite extra. De behöver fortfarande motion, stimulans och närhet – även om de inte pockar på uppmärksamhet och kräver det på samma sätt som förr. Med åldern börjar också hundens kropp ta ut sin rätt och ålderskrämpor visar sig. Hur mycket och i vilken omfattning beror på ras, ärftlighet och individ, men också på genetiska faktorer och hur fysiskt ansträngande hundens kropp fått jobba och återhämta sig tidigare i livet.
Åldersrelaterade problem hos hunden
Många problem hos den äldre hunden kan vi också se hos gamla människor. Nedsatt syn och hörsel, artros och sämre blodcirkulation är bara några exempel. Hunden som ovillkorligt funnits vid vår sida hela sitt liv är värd är enligt oss förtjänar en värdig ålderdom – och den ansvarar vi för. Ta hand om den gamla hunden, glöm inte bort den och låt den gå med onödig smärta.
Artros
Artros, ofta kallad åldersartros då den kommer med åldern, är en av de vanligaste åkommorna som kommer när hunden blir gammal. Det märks som stelhet och hälta när muskler och leder är kalla, men som försvinner när de blir varma och mjuka av rörelse. Det kan också visa sig om att hunden inte vill hoppa upp i soffan längre, inte leka, lyfta på benet på morgonkissen eller undvika att gå upp ur bädden. Det finns några viktiga saker att tänkta på för att hålla åldersartrosen och åldersstelheten i schack
- Fortsätt att motionera och röra på sig. Det hjälper!
- Ge tillskott, det hjälper! Leta efter tillskott med grönläppad mussla och den unika mussleoljan
- Håll den äldre hunden i bra vikt. Övervikt förvärrar artros!
- Ha en bra och avlastande sovplats för hunden, till exempel i memory foam som avlastar hundens leder.
- Läs artikeln sanningar och myter om artros
Sämre blodcirkulation
Som en följd av att hundens kropp blir gammal så börjar organ och andra kroppssytem att gå långsammare. Blodcirkulationen är ett exempel, vilket resulterar i att äldre hundar fryser lättare. Använd täcke och se till att senioren håller sig varm. Hos den äldre hunden minskar också effektiviteten hos matsmältningssystemet. Det gör att magtarmkanalen har svårare att ta upp nödvändiga näringsämnen. Även hundens ämnesomsättning minskar. Titta över hundens kost, byt foder och addera något tillskott för att boosta med rätt näring inifrån.
Minskad ämnesomsättning och övervikt
Med åldern minskar hundens ämnesomsättning, det sker naturligt när kroppens organ och system slår av på tempot. Det i kombination med att den äldre hunden minskar sin fysiska aktivitet blir resultatet mycket ofta att den äldre hunden går upp i vikt. Övervikt är inte bra för någon hund, men i synnerhet inte för en äldre hund som ofta har stelhet och artros i lederna. Ge ett foder anpassat för seniorer som ofta har ett lägre kaloriinnehåll.
Immunförsvar
Som resultat av minskad effektivitet hos kroppens organ och system får den äldre hunden ett nedsatt immunförsvar. Ge gärna tillskott av till exempel grönläppad mussla med musselolja, gurkmeja, zink och C-vitamin som främjar immunförsvaret normala funktion.
Mun och tänder
Mun och tänder brukar vara ett område som visar hundens ålder. Tandsten och bakterier frodas och det leder lättare till infektioner. Kolla hundens tänder och munhåla kontinuerligt, borsta tänderna och ge tillskott med islandslav och spirulina. Sök veterinär om du är osäker på något som du upptäcker. Tandvärk och smärta gör ont.
Torra fläckar
Många äldre hundar kan få hårlösa fläckar och förhårdnader på armbågarna och andra områden. Även trampdynorna, nosen och andra ställen blir torrare. Smörj in med en bra salva som har antibakteriella och mjukgörande egenskaper.